Järjestämme vuosittain erään yleisötapahtuman, historiaa on 25 vuoden verran.
Henkilö, joka on ottanut valokuvia tässä tapahtumassa, vaatii 10 vuoden ajalta kuvien poistoa tapahtuman nettisivuilta. Kuvien tekijänoikeudet ovat hänellä, ok.

Kyseisen henkilön kanssa ei olla tehty sopimusta kuvien käytöstä, koska kyse on ollut talkootyöstä. Ne henkilöt, jotka eivät ole talkoilla osallistuneet tapahtuman järjestämiseen, ovat olleet velvollisia korvaamaan osallistumattomuuden erillisellä rahallisella korvauksella ts. henkilö on saanut kuvista eräänlaisen rahallisen korvauksen.

Kysymys kuuluukin: Onko henkilöllä oikeus vaatia kuvien poistoa kun hän niitä talkoilla tehnyt?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Tekijänoikeussuojaa saadakseen valokuvan olisi ylitettävä ns. teoskynnys eli sen tulisi olla riittävällä tavalla itsenäinen ja omaperäinen. Tämä vaatimus ei välttämättä aina täyty, mutta tällöinkin valokuva saa aina suojaa valokuville annettavan lähioikeussuojan nojalla. Valokuvaajan oikeudesta säädetään tekijänoikeuslain 49 a §:ssä.

Valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta valmistamalla kuvasta kappaleita ja saattamalla kuva yleisön saataviin 50 vuoden ajan sen vuoden päättymisestä, kun kuva on otettu. Kuvan julkaiseminen esimerkiksi nettisivuilla sisältyy näihin kuvaajan yksinoikeuksiin eli julkaiseminen on vastoin tekijänoikeuslakia, ellei julkaisemiseen ole saatu kuvaajan lupaa tai ellei jokin tekijänoikeuslain 2 luvussa säädetyistä poikkeuksista oikeuta käyttöä.

Tässä tapauksessa kuvien käyttöön tulee olla kuvaajan lupa. Jos kuvien käytöstä nettisivuilla ei ole kuvaajan kanssa sovittu, ei niiden käyttäminen ole sallittua. Pääsääntöisesti tekijänoikeus ei automaattisesti ilman työnantajan ja työntekijän välistä sopimusta siirry työnantajalle edes työsuhteessa, joten tekijänoikeus tai lähioikeus ei ilman sopimista siirry myöskään talkoisiin osallistumisen perusteella.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]