Minilex - Lakipuhelin

Työnantaja puolen menettely oppisopimus opiskelijoita valittaessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

H

Hei! Olin Helsingin kaupungin järjestämässä haastattelussa/soveltuvuus kokeissa lähihoitajan oppisopimus koulutukseen,työnantajana tässä sote-virasto joka myös teki kyseisen valinnan, en tullut valituksi, päätöksestä ilmoitettiin minulle sähköpostilla. Olin/olen tyytymätön valintaan monelta osin ,pyysin sote-viraston työntekijältä kirjallista dokumenttia miksi en tullut valituksi? Hän sanoi ettei hänellä ole pyytämäni dokumenttia . Sähköpostitse saadut viestit, kun olen kysynyt asiasta ei ole yhtenäisiä, minne voin valittaa asiasta?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Oppisopimus on lain mukaan työsopimus, jonka vuoksi työpaikkailmoituksen kautta valittaviin oppisopimuskoulutettaviin sovelletaan samaa työhönottomenettelyä kuin tavalliseen työsuhteeseen palkattaviinkin. Työnantajan tulee työhönottotilanteessa lähtökohtaisesti valittava hakijoista ansioitunein, mutta pakollista se ei ole. Hakijan ansioituneisuutta arvioidaan suhteessa työtehtäviin ja ennakolta työpaikkailmoituksessa ilmoitettuihin valintaperusteisiin.

Ansiovertailu tehdään, kun hakijoina on miehiä ja naisia. Ansiovertailussa ansioita tarkastellaan suhteessa työtehtäviin ja valintaperusteisiin, jotka on ilmoitettu hakuilmoituksessa. Työnantajan menettelyä on tasa-arvolain mukaan pidettävä kiellettynä syrjintänä, jos työnantaja työhön ottaessaan syrjäyttää henkilön, joka on ansioituneempi kuin valituksi tullut toista sukupuolta oleva henkilö, jollei työnantajan menettely ole johtunut muusta, hyväksyttävästä seikasta kuin sukupuolesta taikka jollei menettelyyn ole työn tai tehtävän laadusta johtuvaa painavaa ja hyväksyttävää syytä. Epäily kielletystä syrjinnästä saattaa herätä, jos työnantaja jättää palkkaamatta selvästi ansioituneimman tai poikkeaa ilmoittamistaan valintakriteereistä.

Se, joka katsoo tulleensa syrjäytetyksi, on velvollinen näyttämään, että hän on valittua ansioituneempi. Tätä ansiovertailua varten valitsematta jääneellä on tasa-arvolain 10 §:n perusteella oikeus saada työnantajalta viivytyksettä kirjallinen selvitys valintaperusteista sekä valituksi tulleen henkilön koulutus-, työ- ja muusta kokemuksesta. Lisäksi selvityksessä on mainittava myös valintaan vaikuttaneet selvästi osoitettavissa olevat muut ansiot ja seikat. Tasa-arvolain säädökset voivat siis tulla kyseeseen vain silloin kun hakemaasi paikkaan on valittu vastakkaista sukupuolta oleva henkilö. Jos hakija on raskaana tai perhevapaalla hakuaikana voi valittu henkilö olla myös samaa sukupuolta säädöksiä sovellettaessa. 

Aina ansioitunein ei ole kuitenkaan tehtävään sopivin, ja siksi työnantajan ei ole pakko valita juuri häntä. Kyse on tasa-arvolain sallimasta hyväksyttävästä syystä. Valinta voi perustua myös esimerkiksi työyhteisöön sopivuuteen tai sosiaalisiin taitoihin. Tämä edellyttää kuitenkin henkilön haastattelemista, testaamista tai tietoa henkilön soveltuvuudesta aikaisemman työtehtävän hoitamisesta. Jos valinta ei kohdistu ansioituneimpaan hakijaan, on tähän oltava hyväksyttävä syy. Hyväksyttävänä syynä on tasa-arvolain mukaan pidetty juuri edellä mainittua henkilökohtaista soveltuvuutta.

Koko ansiovertailua työnantajalla ei ole velvollisuutta sinulle lähettää, mutta melko kattava kirjallinen selvitys valitusta hakijasta, jos tilanteeseesi soveltuu tasa-arvolain säädökset. Kun olet saanut kirjallisen selvityksen valitun hakijan ansioista, ja jos yhä koet tulleesi syrjityksi joko sukupuolen tai työhön sopivuutesi perusteella, voit olla yhteydessä esimerkiksi tasa-arvovaltuutettuun.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]