Hei !
Appiukkoni kuoli syksyllä 2012. Avioeromme astui voimaan joulukuussa 2012, meillä ei ollut avioehtoa. Ex-puolisoni peri isänsä testamentilla kokonaan, olisiko minulle kuulunut osuus.
Toinen kysymys.
Ex-puoliso maksoi minulle osituksessa vain osan sovitusta summasta. Katsoi sillä vähentävänsä elatusmaksuja, jotka olimme sopineet suullisesti ettei tarvitse minun maksaa koska osallistun lasten elämään rahallisesti. Olisiko näin voinut toimia ?

Kiitos !

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Avioliittohan ei perusta puolisoille oikeutta periä toistensa vanhempia, mutta perintöön voi olla oikeus avio-oikeuden nojalla. Avioerossa kummallekin puolisolle kuuluu puolet siitä avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, joka puolisoilla oli avioerohakemuksen jättämisen hetkellä, mikäli avioehtoa ei ole. Avio-oikeutta ei ole puolison testamentin nojalla saamaan omaisuuteen vain, jos testamentissa on nimenomaisesti niin määrätty. Koska entinen puolisosi sai perinnön ennen avioeroa, perintö kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen ellei testamentissa siis nimenomaisesti ole määrätty, että avio-oikeutta ei ole.

Elatuksen maksaminen avioeron jälkeen perustuu yleensä entisten puolisoiden väliseen sopimukseen. Tuomioistuin voi määrätä toisen maksamaan elatusapua vain jos toinen entisistä puolisoista tarvitsee elatusapua. Enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistavan entisen puolison on maksettava osituksessa tasinkoa, ellei ole sovittu ettei tasinkoa makseta tai jos toinen luopuu oikeudestaan tasinkoon. Entinen puoliso ei voi yksin vain päättää olla maksamatta tasinko-osuuttaan.

Ositusta voi moittia kanteella tuomioistuimessa, mutta kanne on nostettava kohtuullisessa ajassa osituksen jälkeen. Jos ositus tehtiin pesänjakajan johdolla, kanne on nostettava kuuden kuukauden sisällä. Jos ositus tehtiin entisten puolisoiden toimin, kanne on nostettava ”kohtuullisessa” ajassa, mikä on pitkälti tuomioistuimen arviotavissa. Entisellä puolisollasi ei lähtökohtaisesti ollut oikeutta jättää osaa tasingosta maksamatta, mutta riippuu täysin siitä milloin ositus on saatu päätökseen, onko osituksen moitekanteella menestymisen mahdollisuutta.

Kehottaisin sinua ottamaan yhteyttä lakimieheen ja kysymään tarkemmin, kannattaako osituksen moitekannetta lähteä ajamaan tällaisessa tapauksessa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]