onko osituskirja ja perinnonjakokirja sama? vai tehdaanko ensin osituskirja(ositus) ja perinnonjakokirja erikseen? milta ajalta pankeilta saa kuolinpesan tilitietoja? ja saako toinen osakas kuolinpaivan jalkeen tilitietoja ennen kuolemaa olevista tilitapahtumista? vaaditaanko valtakirja toiselta osakkaalta? minka aikaa pankit sailyttavat tilitiedot 10v 20v?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos viestistäsi.

Ositus ja perinnönjako ovat juridisesti kaksi eri asiaa, vaikka ne käytännössä toimitetaan samanaikaisesti eli samana päivänä ja samassa tilaisuudessa. Ositus on kuitenkin toimitettava ennen perinnönjakoa. Ositus tarkoittaa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden selvittämistä ja tasaamista. Ositussopimukselle ei ole mitään erityisiä vaatimuksia. Niinpä ositussopimussopimus voi tehdä suullisestikin. Suullinen sopimus on kuitenkin aina oikeusturvariski, joten on suositeltavaa laatia kirjallinen sopimus osituksesta. Vasta osituksen jälkeen voidaan toimittaa perinnönjako. Perinnönjaosta on lain mukaan laadittava kirjallinen jakokirja, jonka kahden esteettömän todistajan on allekirjoitettava. Perinnönjakoa eikä myöskään jakokirjaa tarvita, jos kuolinpesässä on vain yksi perillinen.

Pankkisalaisuusohjeiden mukaan vain kaikilla kuolinpesän osakkailla yhdessä on oikeus saada tietoja perittävän kuolinpäivää edeltävistä pankkitapahtumista. Mikäli vain yksi kuolinpesän osakas pyytää näitä tietoja, vaaditaan muiden kuolinpesän osakkaiden suostumus. Niinpä kaikki osakkaat tulee valtuuttaa yhden osakkaan, yleensä pesänselvittäjän, toimimaan kaikkien osakkaiden puolesta pankkiasioinnissa, jotka liittyvät kuolinpesän hallinnoimiseen.

Se, kuinka kauan pankit säilyttävät tilitiedot vaihtelevat pankeittain. Sähköisten tiliotteiden säilytysaika on muutamaa vuotta. Vanhemmat tiliotteet löytynevät arkistosta, ja niiden etsimisestä veloitetaan erikseen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »