Hei. Minut on annettu ottolapseksi v.1967. Biologinen äiti antoi minut pois heti syntymän jälkeen. Muutamia vuosia sitten selvitin biologisia taustojani ja sain selville että minulla on 2 veljeä. Biologinen äitini ei halunnut olla minuun yhteydessä mutta toinen veljeni kylläkin. Äitini ei ollut kertonut minusta kenellekään paitsi hänen vanhempansa tiesivät. Nyt kuulin kuukausi sitten että biologinen äitini on kuollut. Toinen veljeni ei minusta tiennyt mutta toinen veljeni oli minusta kertonut koska virkatodistuksesta tulee selville että olen olemassa. Nyt kysynkin että olenko perintöoikeudellinen, kutsutaanko minut perunkirjotuksiin?

1 vastaus


Minilex

13 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Suomessa on kahdenlaisia adoptioita, riippuen siitä milloin ottolapsisuhde on vahvistettu. Adoptiota kutsutaan heikoksi adoptioksi, jos ottolapsisuhde on vahvistettu ennen 1.1.1980. Jos adoptio puolestaan on vahvistettu tuon päivämäärän jälkeen, on kyseessä vahva adoptio. Adoption oikeusvaikutukset riippuvat siis siitä, onko kyseessä vahva vai heikko adoptio.

Heikossa adoptiossa ottolapsen suhde biologisiin vanhempiin katkeaa vain osittain ja perintöoikeudellinen suhde säilyy edelleen adoptiosta huolimatta. Täten, ottolapsi perii biologiset vanhempansa ja he perivät ottolapsen. Vaikka biologinen vanhempi olisi tehnyt testamentin, jolla adoptoitavaksi annetun perimisoikeus on poissuljettu, on ottolapsi oikeutettu lakiosan oikeuttavaan määrään perinnöstä.
Ottovanhempi voi kuitenkin hakemuksella siirtää heikon adoption alaisen ottolapsisuhteen vahvan adoption alaiseksi. Tässä tapauksessa adoptiota säätelee vahvaa adoptiota koskevat säännökset. Vahvassa adoptiossa ottolapsella ei ole perimisoikeutta biologisiin vanhempiinsa.

Perunkirjoituksen paikka ja aika ovat sen kuolinpesän osakkaan valittavissa, joka on velvollinen toimittamaan perunkirjoituksen. Perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki vainajan perilliset, eli heikon adoption tilanteessa myös adoptioon annettu biologinen lapsi. Kutsu tilaisuuteen on toimitettava todisteellisesti, esimerkiksi kirjeitse. Kutsusta on tultava ilmi sekä perunkirjoituksen aika että paikka. Perunkirjoitustilaisuuteen ei ole pakollista osallistua, paitsi jos kyseessä on pesää hoitava osakas tai muu ilmoitusvelvollinen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]