Äidilläni ja minulla on omistuksessa kotitilamme. Mieheni kuoltua myisimme sen, mutta yksi lapsistani ei allekirjoita. Mieheni perunkirjaan merkittiin: Leski ilmoittaa vetoavansa hallintaetuoikeuteensa ja tasinkoetuoikeuteensa. Tämän perikunta allekirjoittanut. Kysymys: Onko lainmukaista myydä kotitilamme ilman yhden lapsen suostumusta? Kysymys 2. Äitini on antanut vuonna 2014 minulle valtuutuksen kaikenlaista edustamista ja koko omaisuutta, mukaan lukien kuolinpesäosuus, valtakirjan. Tarvitseeko ao valtakirja todistajat tai maistraatin hyväksynnän?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi,

Vastaan ensin lapsen suostumusta koskevaan kysymykseen yleisesti. Kyseessä on ollut avioliitto, jolloin pätee tietyt lainalaisuudet. Kuolinpesän hallinto on ositukseen asti yhteishallintoa. Hallinto on tällöin konsensushallintoa, eli oikeustoimiin tarvitaan kaikkien osakkaiden ja lesken suostumus. Leskellä on kuitenkin oikeus vallita omaisuuttaan yksin, mikä tarkoittaa siis sitä, että leski saa myydä omistamansa omaisuuden ilman muiden osakkaiden suostumusta. Perillisten kirjallinen suostumus on tarpeen ainoastaan sellaisiin luovutuksiin, jotka ovat avioliittolain 38-39 §:n vallinnanrajoitusten alaisia. Tällainen on esimerkiksi asunto, jota käytetään yhteisenä kotina ja tällaiseen omaisuuteen tarvitaan suostumus, ennen kuin ositus on tehty. Tässä tilanteessa metsätila ei ole sellainen kiinteistö, johon olisi tarvittu suostumus, mikäli metsätila oli vain sinun ja äitisi omistuksessa.

Seuraavaksi vastaan kysymykseen kaksi. Ilmeisesti olette tehneet edunvalvontavaltuutuksen. Valtuutus on tehtävä laissa säädetyssä muodossa. Näin ollen maistraatti voi vahvistaa voimaan ainoastaan oikein tehdyn edunvalvontavaltakirjan. Valtuuttajan on kahden todistajan ollessa samanaikaisesti läsnä allekirjoitettava valtakirja tai tunnustettava siinä oleva allekirjoituksensa. Todistajien on sen jälkeen todistettava valtakirja allekirjoituksillaan. Todistajien tulee tietää, että asiakirja on edunvalvontavaltuutusta varten tehtävä valtakirja, mutta valtuuttaja voi olla ilmaisematta heille sen sisältöä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]