Minilex - Lakipuhelin

Maankäyttö- ja rakennuslaki, kehittämiskorvaus.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Onko kunnalla oikeus periä kehittämiskorvausta, kaikilta maanomistajilta?
Kolarissa peritään 40 euroa/(rakennusoikeus) niiltä maanomistajilta, jotka osallistuvat kunnallistekniikan kustannuksiin, ja 80 euroa niiltä, jotka eivät erikseen näihin kuluihin osallistu.
Maankäyttö- ja rakennuslaki 91 c §:n mukaan, Kehittämiskorvausta ei saa määrätä maanomistajalle, jonka omistamille alueille osoitetaan asemakaavassa rakennusoikeutta vain asuntorakentamiseen eikä rakennusoikeuden tai rakennusoikeuden lisäyksen määrä ylitä 500 kerrosneliömetriä.

Tästä ymmärrän että kunta ei ole oikeutettu perimään korvausta esimerkiksi omakotitalo rakentajilta. Olenko oikeassa?

Kiitos hyvästä palvelusta.

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Kunnan kehittämiskorvaus on asemakaavasta merkittävää hyötyä saaneelle maanomistajalle määrättävä julkisoikeudellinen maksu. Sen määrä voi olla enintään 60% asemakaavan mukaisen tontin arvonnoususta.

Kehittämiskorvaus on kuitenkin toissijainen ratkaisu maankäyttösopimukselle, jolla kuntien tulisi ensisijaisesti velvoittaa maanomistajia, joille asemakaavasta aiheutuu merkittävää hyötyä, osallistumaan kunnalle yhdysrakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Viestistäsi ei ilmene, onko kunta koittanut ensin sopia maanomistajien kanssa asiasta, vai siirtynyt suoraan kehittämiskorvauksen vaatimiseen.

Mitä tulee maankäyttö- ja rakennuslain 91c§, tulkitset pykälää oikein, mutta mainitsemasi kohdan jälkeen todetaan pykälässä, että muulle maanomistajalle kehittämiskorvaus saadaan määrätä, jos asemakaavasta aiheutuu hänelle merkittävää hyötyä. Merkittävän hyödyn tilanteessa voidaan siis kehittämiskorvaus määrätä kenelle vain maanomistajalle. Hyödyn merkittävyys arvioidaan aina tilannekohtaisessa kohtuullisuusarvioinnissa.

Lisäkysymysten ja tarkempien tietojen saralta suosittelen soittamaan edulliseen lakipuhelimeemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]