Naapurimme lapset (vanhin noin 15v.) ovat alkaneet ajaa mönkijällä aitaamattomalla pihallaan sekä yleisellä tiellä (ilman mitään suojavarusteita, kuten kypärää jne). Monet lapsista ovat ajaneet mönkijällä. Mönkijän ääni kuuluu meille sisälle todella selvästi ja esimerkiksi tänä viikonloppuna pojat ovat alkaneet tehdä "lumitöitä" kahtena iltana noin klo 22. Ääni on sellaista, että sen aikana nukahtaminen on lähes mahdotonta. Miten tällaisessa tilanteessa kannattaisi toimia? Eräs naapurimme soitti kyseisestä toiminnasta poliisille jo syksyllä, jolloin sitä oli iltaisin,mutta ainakaan tiettävästi asiasta ei tullut mitään seuraamuksia. Asumme kaikki omakotitaloissa.

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

mikäli poliisia ei kiinnosta puuttua asiaan, teillä on eräs hyvä vaihtoehto: Voitte vaatia naapuriperheeltä vahingonkorvausta sen mukaan, kuin säädetään laissa ympäristövahinkojen korvaamisesta. Jos tietyllä alueella harjoitetusta toiminnasta aiheutuu esimerkiksi melua, siitä johtuva vahinko on ympäristövahinko (1 §).

Ympäristövahinkoa ei kuitenkaan korvata, jos häiriön sietämistä pidetään kohtuullisena. Harkinnassa huomioidaan mm. häiriön laatu, sen yleisyys vastaavissa olosuhteissa ja häiriöön johtanut tilanne. Meluhäiriön arvioinnissa ohjenuorana voi pitää valtioneuvoston päätöksen ohjearvoja: Asuinalueella ulkona melutason tulee alittaa 55 desibeliä päivisin ja 50 desibeliä öisin. (Yöaika alkaa klo 22.) Sisällä asuinhuoneessa tulee ulkoa kantautuvan melun alittaa 35 desibeliä (öisin 30 desibeliä). Esimerkiksi korkein oikeus on hyödyntänyt ohjearvoja ratkaisussa KKO 2015:21.

Vahingonkorvauksen määrästä tällaisessa tapauksessa säädetään lain 5 §:n 2 momentissa (kappaleessa). Korvauksen tulee olla kohtuullinen ottaen huomioon vahingon ja häiriön kesto sekä vahingonkärsijän omat mahdollisuudet. Vahinkonahan voi tässä pitää melun aiheuttamaa univajetta, stressiä ja epämukavuutta.

Vahingonkorvausta vaaditaan nostamalla kanne paikallisessa käräjäoikeudessa. Tässä tapauksessa tosin lienee kätevää käyttää korvausmahdollisuutta ensin uhkana. Voitte informoida naapureita ympäristövahinkolaista ja melun ohjearvoista; he tuskin ovat ennen kuulleet niistä. Jos öinen ajelu ei siihen lopu, voi olla vahingonkorvauskanteen aika.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]