Tässä pari kysymystä, joihin haluaisin vastauksen. Onko lähestysmiskiellon hankinta vaikea prosessi ja maksaako sen saaminen? Riittääkö perusteeksi lyhyt selite vai pitääkö olla joku vakavampi syy esim. tappouhkaus? Kauan semmoisen saaminen kestää?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei
Lähestymiskieltoa haetaan käräjäoikeudelta erillisellä hakemuksella. Mikäli kuitenkin tilanne on niin akuutti, että lähestymiskieltoa tarvitaan heti, voit hakea väliaikaista lähestymiskieltoa, joka tulee heti voimaan. Tässä tilanteessa asia käsitellään myöhemmin käräjäoikeudessa, kiellon kuitenkin ollessa jo voimassa. Väliaikaista lähestymiskieltoa voi hakea poliisilta, syyttäjältä tai käräjäoikeudelta.

Lähestymiskieltoa hakeaksesi sinun tulee tehdä hakemus, jossa kerrot mahdollisimman tarkasti minkälaisen häirinnän taikka uhan kohteeksi olet joutunut, kuka uhkaa tai häiriköi, minkälainen tilanne tulee olemaan myöhemmin ja onko sinulla asiasta todisteita tai todistajia. Hakemus tulee tehdä mahdollisimman huolellisesti, joten tähän voi pyytää apua esimerkiksi rikosuhripäivystykseltä tai ammattilaiselta. Vaikka ei kuitenkaan olisi mahdollisuutta käyttää apua tai varaa siihen, kannattaa lähestymiskieltohakemus täyttää: se tutkitaan niin perusteellisesti käräjäoikeudessa, että normaali ihminenkin voi pärjätä ilman avustajaa.

Lähestymiskieltoa koskeva asia käsitellään käräjäoikeudessa kiireellisenä. Asia tullaan käsittelemään rikosasian tavoin eli molemmat osapuolet kutsutaan oikeudenkäyntiin, asia käydään läpi, molemmille annetaan mahdollisuus ilmaista kantansa ja kuullaan mahdollisia todistajia. Mikäli asia menee läpi, tulee lähestymiskielto voimaan heti – vaikka toinen valittaisikin hovioikeuteen asiasta.

Kuluja lähestymiskiellossa tulee 250 euron maksu, mikä peritään ainoastaan siinä tilanteessa, että hakemus hylätään. Mikäli haluat käyttää avustajaa, tulee ne kuluina sinulle myös. Joissakin tilanteissa on kuitenkin mahdollista saada tilanteeseen julkista oikeusapua. Pääsääntönä oikeudenkäyntikuluissa on, että molemmat osapuolet maksavat omat kulunsa, kuten avustajan palkkiot. Kuitenkin, jos lähestymiskielto on tehty täysin turhaan, esimerkiksi kiusantekohengessä, voidaan sen tekijä velvoittaa maksamaan toisen osapuolen oikeudenkäymiskulut myös.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]