Henkilö on vankilassa ja hänelle on annettu karkotuspäätös. Hän on valittanut 4kk sitten hallinto-oikeuteen sillä perusteella että hänellä on isyyden selvitysprosessi kesken Suomessa. (Jonka hän on siis laittanut taktisesti vasta viime tingassa eteenpäin, jotta pääsisi vapaalle jalalle odottelemaan.) Onko tuo selvitysprosessi riittävä syy? Eikö selvitystä voi hyvin jatkaa myös niin, että hän on ulkomailla?

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysymyksestäsi ei ilmene, kuuluuko henkilö Euroopan Unioniin tai Pohjoismaihin. Lainsäädäntö on tällaisten henkilöiden kohdalla erilainen, kuin mitä tulee muunmaalaisiin.

Ulkomaalaislain mukaan maasta karkottamista harkittaessa on otettava huomioon päätöksen perusteena olevat seikat sekä asiaan muutoin vaikuttavat seikat ja olot kokonaisuudessaan. Harkinnassa on erityisesti kiinnitettävä huomiota lapsen etuun ja perhe-elämän suojaan. Harkinnassa muutoin huomioon otettavia seikkoja ovat ainakin ulkomaalaisen maassa oleskelun pituus ja tarkoitus sekä ulkomaalaiselle myönnetyn oleskeluluvan luonne, hänen siteensä Suomeen sekä hänen perheeseen liittyvät, kulttuuriset ja sosiaaliset siteensä kotimaahan.

Lisäksi, jos maasta karkottaminen perustuu ulkomaalaisen rikolliseen toimintaan, on otettava huomioon teon vakavuus sekä yleiselle tai yksityiselle turvallisuudelle aiheutunut haitta, vahinko tai vaara.

Ulkomaalaislaissa on säädetty valitusmahdollisuus ulkomaalaisille henkilöille valittaa karkotuspäätöksestä hallinto-oikeuteen, ja mahdollisesti vielä eteenpäin Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos hallinto-oikeus siihen myöntää luvan.

Koska harkinnassa on otettava erityisesti huomioon lapsen etu ja perhe-elämän suoja, voi olla, että myös isyyden selvitysprosessi voi olla syy pidentää henkilön oleskeluaikaa Suomessa. Arvioon vaikuttaa toki tilaisuus kokonaisuutensa, eli esimerkiksi henkilön suorittama rikos, sekä hänen siteensä Suomeen.

Isyyslaissa säädetystä isyyden selvittämisestä ainakin oikeusgeneettisessä isyystutkimuksessa tarvitaan isäksi oletetun henkilön läsnäoloa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]