Esimieheni otti minut puhutteluun työpaikalla ja kävi ilmi että hän oli penkonut kameratallenteita ja seurannut koska tulen töihin ja millaisia taukoja pidän ja koska töistä lähden. Sain syytöksiä vääristä ajoista tuntikirjanpidossa. Osissa ajoista näyttikin olevan pieniä heittoja, mutta sain syytteitä myös pidemmistä poissaoloista jotka eivät voi millään pitää paikkaansa. Eli hänen on täytynyt tulkita kameroita väärin sillä työpäivän aikana kuljen paljon ympäriinsä työpaikalla. Kysynkin nyt onko tällainen valvonta laillista? Tunnen ainakin yksityisyyteni pahasti loukatuksi, vaikken näköjään täydellisesti ollut itsekään toiminut.

1 vastaus


Minilex

15 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Kameravalvonnan edellytyksistä työpaikalla on säädetty yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain 16 §:ssä. Säännöksen tarkoituksena on turvata työntekijöiden yksityisyyttä.

Kyseisen lainkohdan mukaan työnantaja saa toteuttaa kameravalvontaa käytössään olevissa tiloissa työntekijöiden ja muiden tiloissa oleskelevien henkilökohtaisen turvallisuuden varmistamiseksi, omaisuuden suojaamiseksi tai tuotantoprosessien asianmukaisen toiminnan valvomiseksi sekä turvallisuutta, omaisuutta tai tuotantoprosessia vaarantavien tilanteiden ennaltaehkäisemiseksi tai selvittämiseksi.

Kameravalvonnan käyttäminen työpaikalla tietyn työntekijän tai tiettyjen työntekijöiden tarkkailuun on kiellettyä. Kameravalvontaa ei myöskään saa olla esimerkiksi käymälässä tai pukeutumistilassa.

Kameravalvonnan kohdentamiseen on olemassa kuitenkin joitakin poikkeuksia. Työnantaja voi lain mukaan ensinnäkin kohdentaa kameravalvonnan tiettyyn työpisteeseen, jossa työntekijöitä työskentelee, jos tarkkailu on välttämätöntä työntekijän työhön liittyvän ilmeisen väkivallan uhkan tai hänen turvallisuudelleen tai terveydelleen ilmeisen haitan tai vaaran ehkäisemiseksi. Toiseksi työnantaja voi kohdentaa kameravalvonnan tiettyyn työpisteeseen tarkkailun ollessa välttämätöntä omaisuuteen kohdistuvien rikosten estämiseksi ja selvittämiseksi, jos työntekijän tehtävän olennaisena osana on käsitellä arvoltaan tai laadultaan merkittävää omaisuutta. Kolmanneksi kameravalvonnan kohdentaminen tiettyyn työpisteeseen on mahdollista työntekijän etujen ja oikeuksien varmistamiseksi, jos kameravalvonta perustuu tarkkailun kohteeksi tulevan työntekijän pyyntöön ja asiasta on sovittu työnantajan ja työntekijän välillä.

Työnantajan on lain mukaan lisäksi pidettävä huolta muun muassa siitä, että työntekijän yksityisyyteen ei puututa enempää kuin on välttämätöntä toimenpiteiden tarkoituksen saavuttamiseksi ja että tallenteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten tarkkailua on suoritettu. Työnantajalla on oikeus käyttää tallenteita esimerkiksi työsuhteen päättämisen perusteen toteennäyttämiseksi.

Kameravalvontaa ei siis saa käyttää työpaikalla pelkästään tietyn työntekijän tarkkailuun. Kameravalvontaa voidaan kuitenkin käyttää apuna juurikin esimerkiksi työsuhteen päättämisperusteen toteennäyttämiseen. Jos kuitenkin kohdallasi olisi kysymys tällaisesta, työnantajallasi tulisi olla jo muutoin tiedossa irtisanomisperuste eli kameratallenteita ei voida tutkia sen selvittämiseksi, voisiko niistä löytyä irtisanomisperuste.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]