Hei

Millaisia seurauksia tulee, jos nuori kuljettaja, jolla on ollut autokortti vasta hiukan alle puoli vuotta, ajaa taajama-alueella koulun lähellä olevalla tiellä koulun jälkeen 100kmh poliisin tutkaan? Kuljettaja autossa yksin ja täysin selvinpäin. Minkälainen tuomio teosta tulee ensikertalaiselle, jolla on hallussaan vasta autokoulun ensimmäisen vaiheen ajokortti? Vaikuttaako tuomioon ajajan edelliset kortit esimerkiksi, jos ajajalla on ollut mopokortti tai vastaava, jolla ei ole tullut tuomioita? Voidaanko nuori rikoksentekijä tuomita ehdolliseen vankeuteen, jos taajamassa on ollut rajoituksena 40kmh ja rikos varmaankin siis ylittää törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen rajat?

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

34 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Nuori kuljettaja on tässä tapauksessa syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, sillä hän on huomattavasti ylittänyt sallitun enimmäisnopeuden siten, että tämä teko on omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle. Taajama-alueella ja varsinkin koulun lähellä hurjastelu synnyttää varteenotettavan mahdollisuuden esimerkiksi koulun alueelle oleskelemaan jääneen oppilaan tai töistä palaavan opettajan joutumisesta liikenneonnettomuuteen. Oikeuskäytännössä on katsottu yli 50 km/h nopeusrajoituksen ylittävät ylinopeudet huomattaviksi, ja kuvailemassasi tilanteessa nuori on ylittänyt sallitun enimmäisnopeuden 60 km/h. Se, että nuorella kuljettajalla on ollut vasta autokoulun ensimmäisen vaiheen ajokortti, ei vaikuta tapauksen oikeudelliseen arviointiin mitenkään.

Varsin selvää siis on, että tapauksen nuori tulee saamaan rangaistuksen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. On kuitenkin vaikeaa sanoa tietämättä enempää tapahtumien yksityiskohtia, millainen rangaistus nuorelle on todennäköisesti tulossa.

Varmasti voin sanoa sen, että nuori määrätään ajokieltoon vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään viideksi vuodeksi. Ajokiellon kestossa otetaan huomioon ne vaikutukset, jotka kiellon määräämisellä on nuoren toimeentuloon ja välttämättömään liikkumiseen. Ajokielto voidaan määrätä myös ehdollisena, jos auton käyttömahdollisuus on nuorelle ammatin takia välttämätön tai jos siihen on muu erityisen painava syy eikä teosta ole aiheutunut konkreettista vaaraa toisten turvallisuudelle. Ajokiellon määrää poliisi tai käräjäoikeus. Nuoren tapauksessa poliisi taitaa olla jo määrännytkin ajokiellon, kun nuori jäi verekseltään kiinni vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan osoittavasta toiminnastaan.

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta seuraa vähintään 30 päiväsakkoa ja enintään kahden vuoden vankeus. Joka tapauksessa rangaistus tulee olemaan nuorelle kova. Rikoksentekijän nuori ikä voi rikoslain mukaan olla sekä rangaistuksen lieventämis- että kohtuullistamisperuste. Valitettavasti nuoren iän lieventämisperuste ei sovellu kysymyksesi tapauksessa, sillä nuori kuljettaja oli selvästi yli 18-vuotias ylinopeutta ajaessaan (hänellähän oli jo ajokortti). Rikoslain mukaan nuori ikä on rangaistuksen lieventämisperuste ainoastaan, jos tekijä oli alle 18-vuotias tehdessään rikoksen. Kuvailemassasi tapauksessa kuljettajan nuori ikä on kuitenkin rangaistuksen kohtuullistamisperuste, vaikka tekijä onkin jo täyttänyt 18-vuotta. Rangaistuksen kohtuullistamisella pyritään välttämään kohtuuttoman tai poikkeuksellisen haitallisen lopputuloksen aiheutuminen tuomittavalle rangaistuksen johdosta.

Todennäköisesti kyseessä olevalle nuorelle seuraa ylinopeudesta joko tuntuvat sakot tai ehdollista vankeutta. Jos nuori tuomitaan ehdolliseen vankeuteen, vaikuttavat hänen nuori ikänsä, ensikertalaisuutensa ja aiempi rikkeettömyytensä varmasti vankeuden pituutta lyhentävästi.

Valitettavasti tätä tarkempaa arviota tapauksessa kyseeseen tulevista seuraamuksista en pysty kysymyksen tiedoilla antamaan. Kenties voit soittaa lakipuhelimeemme ja kertoa lisää yksityiskohtia tapauksesta? Tällöin lakimiehemme voivat kertoa sinulle tarkemman arvion. Lisätietoa tässä vastauksessa mainituista tai sivutuista oikeudellisista aiheista saat tutustumalla www.minilex.fi-sivustolla oleviin artikkeleihin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]