Asumme perheeni kanssa hallikiinteistössä,jossa vieressä on yritystoimintaa.Toimija pyytää jatkuvasti pyynnöistämme huolimatta asiakkaitaan ajamaan autojaan oman ovensa eteen johon meidän ulko-oveltamme on noin 1,5metriä matkaa.Pienellä alueella saattaa hyvinkin olla 5-6 autoa.Ajoväylämme on useasti tukittuna,lasten puolesta pelkään heidän kolhivan muiden autoja.Pihallamme on runsaasti tilaa koko tienvierustan verran.Useasti koirat ovat irti piha-alueella,sidottuina meidän rappusille.Osa asiakkaista jopa käynnyt meidän hallin kulmalla,johon meillä on kaikki ikkunat,pissattamassa koiriaan.Hän uhkailee minua ja muita naapureita jotka pihassa asuvat oikeudella,jos "häiritsemme" yritystoimintaa,ja kyse on ollut vain parkkeerauksesta.Ei hänen toiminnastaan.Me asumme täällä.Mitkä ovat oikeuteni?

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Lain eräistä naapuruussuhteista mukaan kiinteistöjen omistajilla ja vuokralaisilla on velvollisuus sietää naapurikiinteistöjen tavanomaista käyttöä. Kiinteistöään ei saa kuitenkaan esimerkiksi immissiokiellon mukaisesti käyttää ensisijaisena tarkoituksenaan tuottaa melu-, haju- tai muuta haittaa naapurille. Haittana voidaan pitää myös esimerkiksi ajoväylänne tukkimista. Lähtökohtaisesti häiritsemiskielto koskee naapurin kiinteistön alueelle ulottuvaa toimintaa, eli toimintaa, joka ulottuu sinun tontillesi.

Naapurin toimen lainvastaisuus arvioidaan aina tapauskohtaisella kohtuuttomuusarvioinnilla, jossa otetaan huomioon kaikki tilanteen olosuhteet, kiinteistöjen käyttötapa ja haitan kesto. Naapurin käytöksen saa arviointiin nostamalla kanteen käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus voi asettaa naapurille rajoituksen tai kieltää tämän häiritsevän toimen kokonaan. Lisäksi naapuri voidaan velvoittaa palauttamaan vallinnut tila ja, jos olosuhteet täyttyvät, voi naapurilta vaatia vahingonkorvausta esimerkiksi vammasta, haitasta tai tulonmenetyksestä. Kanne on kuitenkin nostettava kolmen vuoden kuluttua haitan ilmenemisestä.

Huomioitavaa on, että jos haitta oli olemassa jo silloin, kun naapuruussuhde syntyi, ei haitta yleensä ole oikeuskäytännön mukaan kohtuuton. Olosuhteiden muutos voi kuitenkin muuttaa toiminnan kohtuuttomaksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]