Minilex - Lakipuhelin

Yksilöllisyyden huomioiminen potilaan hoidossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilaan yksilölliset tarpeet tulee huomioida hänen hoidossaan ja kohtelussaan, mahdollisuuksien mukaan. Yksilöllisyyden kannalta tärkeitä ovat muun muassa potilaan äidinkieli, kulttuuri ja vakaumus. Yksilöllisyys liittyy kiinteästi muihinkin potilaan oikeuksiin, kuten yksityisyyteen ja ihmisarvoiseen kohteluun.

Yksilölliset tarpeet voivat olla monenlaisia. Potilaan fyysiset ominaisuudet, kuten huomattava lihavuus, edellyttävät erityisjärjestelyjä. Myös potilaan erityiset kivut vaativat tavallista huolellisempaa kohtelua. Vakaumuksensa vuoksi potilas voi noudattaa erityisruokavaliota. Tällöin hänelle järjestetään riittävän ravitseva, mutta vakaumuksen mukainen ravinto. Kulttuurisista syistä potilas voi esimerkiksi toivoa, että häntä käsittelevä hoitaja on samaa sukupuolta kuin hän.

Potilaan äidinkielen huomioinnista säädetään erikseen. Suomen, ruotsin ja saamen kieltä voi jokainen potilas käyttää omassa asiassaan. Jos potilaalla on muu äidinkieli, pyritään järjestämään tulkkaus. Käytännössä voidaan toki käyttää muutakin kieltä, esimerkiksi englantia, jota potilas ja hoitaja ymmärtävät tarpeeksi. Tulkkaus on tärkeää etenkin, jos potilas on esimerkiksi viittomakielinen.

Potilaan ihmisarvoisessa kohtelussa voi ilmetä monenlaisia ongelmia. Potilaaseen saatetaan suhtautua väheksyvästi tai syrjivästi. Eduskunnan oikeusasiamies on toisinaan pitänyt eristyspotilaiden kohtelua ihmisarvon vastaisena. Potilas on esimerkiksi joutunut tekemään tarpeensa lattialle ja odottamaan pitkän aikaa niiden pois siivoamista. Myös tarpeettoman pitkä sitominen on ongelmallista.

Potilaan yksityisyyttä turvataan muun muassa potilasasiakirjojen salassapidolla. Yksityisyyteen kuitenkin liittyy muitakin seikkoja. Potilaalla pitää olla esimerkiksi mahdollisuus tavata läheisiään ja ylläpitää sosiaalisia suhteitaan. Erityisen tärkeää tämä on lapsipotilaille. Laitosoloissa yksityisyys ei toki voi olla samantasoista kuin muualla, mutta se tulee ottaa huomioon.

Potilaan hyvä kohtelu siis edellyttää, että hänen yksityiset tarpeensa huomioidaan. Ellei häntä kohdella hyvin, hänellä on erilaisia oikeuskeinoja käytössään. Hän voi esimerkiksi tehdä muistutuksen terveydenhuollon toimintayksikön johtajalle. Lisäksi hän voi kannella kohtelustaan esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehelle, aluehallintovirastolle tai Valviralle. Lakimieheltä saa lisätietoja, kuinka potilas voi reagoida huonoon hoitoon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]