Minilex - Lakipuhelin

Yhteisösakko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteisösakolla tarkoitetaan oikeushenkilölle annettavaa sakkorangaistusta. Jos siis yhteisön, säätiön tai muun oikeushenkilön toiminnassa on tehty rikos, oikeushenkilölle voidaan tuomita yhteisösakko. Yhteisösakko voidaan siis tuomita esimerkiksi osakeyhtiölle.

Yhteisösakkoa ei kuitenkaan voida tuomita mistä rikoksesta tahansa, vaan rikoslaissa on oltava nimenomainen maininta siitä, että yhteisösakko koskee kyseistä rikosta. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi lahjuksen antaminen ja työturvallisuusrikos.

Yhteisösakon edellytyksenä on siis se, että rikos on tehty oikeushenkilön toiminnassa. Rikos voidaan katsoa tehdyksi oikeushenkilön toiminnassa, jos tekijä on toiminut oikeushenkilön puolesta tai hyväksi ja hän kuuluu oikeushenkilön johtoon tai on virka- tai työsuhteessa kyseiseen oikeushenkilöön. Henkilö on voinut toimia myös oikeushenkilön edustajalta saadun toimeksiannon perusteella.

Yhteisösakko voidaan tuomita oikeushenkilölle esimerkiksi silloin, kun sen toimielimeen tai muuhun johtoon kuuluva henkilö tai muu tosiasiallista päätösvaltaa käyttävä on ollut osallinen rikokseen tai sallinut rikoksen tekemisen. Yhteisösakko voidaan tuomita myös silloin, kun oikeushenkilön toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi. Yhteisösakko on mahdollista tuomita myös silloin, kun rikoksentekijää ei saada selville. Tällöin tiedetään, että rikos on tehty, mutta ei ole varmaa, kuka on tehnyt rikoksen.

Yhteisösakon suuruus on vähintään 850 euroa ja enintään 850 000 euroa. Yhteisösakko voidaan kuitenkin jättää tuomitsematta esimerkiksi silloin, jos oikeushenkilön toiminnassa tehty rikos on vähäinen tai jos esimerkiksi johdon osuus on ollut rikoksessa vain vähäinen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]