Minilex - Lakipuhelin

Yhdenvertaisuus lain edessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Tämä tarkoittaa sitä, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Yhdenvertaisuuteen sisältyy muun muassa kaikille kuuluva oikeus saada asiansa käsiteltäväksi toimivaltaisessa tuomioistuimessa.

 

Mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa?

Yhdenvertaisuus tarkoittaa kaikille ihmisille taattuja samoja perusoikeuksia, joiden toteutumiseen ei saa vaikuttaa henkilöön liittyvät tekijät kuten esimerkiksi syntyperä. Perustuslain yhdenvertaisuusperiaate edellyttää voimassaolevien lakien soveltamista yhdenvertaisesti sekä uusien lakien säätämistä sellaisiksi, että yhdenvertaisuus niitä sovellettaessa toteutuu. 

Kun eri ihmisryhmiä kohdellaan lainsäädännössä eri tavalla, täytyy sille olla jokin peruste. Perusteena voi olla esimerkiksi ihmisten erilaiset mahdollisuudet huolehtia oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Tällaisesta erilaisesta kohtelusta ihmisryhmien välillä voidaan mainita esimerkkinä äänioikeuden ikäraja.

Suomen perustuslaissa mainittu yhdenvertaisuusperiaate viittaa sekä ihmisten yhdenvertaisuuteen lain edessä että syrjinnän kieltoon. Suomen perustuslaissa yleisluontoisesi mainittua syrjinnän kieltoa konkretisoivat eri aloilla käytännössä esimerkiksi rikoslaki, yhdenvertaisuuslaki, työlainsäädäntö sekä tasa-arvolaki. 

Perustuslain yhdenvertaisuutta koskevassa säännöksessä on mainittu erikseen lasten tasa-arvoinen kohtelu. Säännöksen mukaan lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystä vastaavasti. Lapsen puhevallasta päätettäessä tulee ottaa huomioon ja antaa painoarvoa lapsen omalle kehitystasolle. 

Lisäksi perustuslaissa mainitaan, että sukupuolten tasa-arvoa tulee edistää niin yhteiskunnallisessa toiminnassa kuin työelämässäkin. Sukupuolten välistä tasa-arvoa voidaan edistää esimerkiksi palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä.

 

Yhdenvertaisuus tuomioistuimessa

Yhdenvertaisuus lain edessä ja etenkin tuomioistuimissa tarkoittaa, että jokaisella täytyy olla tosiasiallisesti tasavertaiset oikeudet käyttää lainkäyttöjärjestelmän mahdollisuuksia hyväkseen. Tämä tarkoittaa kaikille taattua mahdollisuutta saada oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan koskeva asia tuomioistuimen ratkaistavaksi. Lisäksi yhdenvertaisuus lain edessä edellyttää, että tuomioistuimen ratkaisu on pantavissa tehokkaasti täytäntöön. Ei siis riitä, että jokaisella on muodollinen pääsy tuomioistuimeen, vaan lisäksi yhdenvertaisuusperiaate edellyttää, että kaikilla on myös tosiasialliset mahdollisuudet päästä oikeuksiinsa tuomioistuinten tekemien ratkaisujen myötä.

Oikeudenkäyntimenettelyssä yhdenvertaisuusperiaate edellyttää, ettei kumpaakaan prosessin osapuolta aseteta heikompaan asemaan. Osapuolille tulee näin ollen antaa samanlaiset mahdollisuudet ajaa asiaansa tuomioistuimessa. Käytännössä tämä toteutetaan esimerkiksi asianosaisen kuulemisena. Asianosaisen kuuleminen tarkoittaa, ettei asiaa saa ratkaista ennen kuin asianosaisia on kuultu eli heille on varattu tilaisuus esittää oma kantansa. Oikeudenkäyntimenettely tulee muutoinkin järjestää kummallekin osapuolelle tasapuolisella ja yhdenvertaisella tavalla esimerkiksi takaamalla asianosaisille tasa-arvoinen mahdollisuus esittää haluamansa todistusaineistoa.

 

Yhdenvertaisuus rikosasioissa

Yhdenvertaisuus lain edessä korostuu etenkin rikosasioissa ja muissa samantyyppisissä tilanteissa, joissa vastakkaisina osapuolina ovat yksilö ja julkinen valta. Tämä johtuu siitä, että rikosprosessissa rikoksesta epäillyn tai syytetyn katsotaan lähtökohtaisesti olevan syyttäjään ja asianomistajaan nähden epätasa-arvoisessa ja heikommassa asemassa. 

Epätasa-arvoista asemaa pyritään helpottamaan takaamalla rikoksesta epäillylle tai syytetylle mahdollisimman tasapuoliset mahdollisuudet asiansa ajamiseen, ettei syytöntä tuomittaisi. Käytännössä tämä toteutetaan esimerkiksi julkisen puolustajan määräämisellä syytetylle hänen varallisuudestaan riippumatta. Lisäksi oikeudenkäyntimenettelyssä noudatettavaa lakia (oikeudenkäymiskaari tai laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa), tulee tulkita yksittäistapauksissa siten, ettei syytetty joutuisi syyttäjää huonompaan asemaan.

 

Yhteenveto

  • Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, mikä tarkoittaa sitä, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää syytä asettaa eri asemaan minkään henkilöön liittyvän syyn perusteella.
  • Yhdenvertaisuuteen kuuluu oikeus saada asiansa käsiteltäväksi toimivaltaisessa tuomioistuimessa.
  • Perustuslain yhdenvertaisuusperiaate tarkoittaa sitä, että voimassa olevia lakeja on sovellettava yhdenvertaisesti.
  • Mikäli eri ihmisryhmiä kohdellaan lainsäädännössä eri tavoin, sille täytyy olla jokin peruste.
  • Perustuslain mukaan lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä.
  • Oikeudenkäyntiprosessissa kumpaakaan osapuolta ei saa asettaa heikompaan asemaan.
  • Myös rikosasioissa syytettyä on kohdeltava tasavertaisesti.

 

Summary in English

  • People are equal before the law, which means that no one can be put in a different position without an acceptable reason based on any reason related to the person.
  • Equality before the law includes the right to have one's case heard in a competent court.
  • The principle of equality in the Finnish Constitution means that existing laws must be applied equally.
  • If different groups of people are treated differently in legislation, there must be some basis for it.
  • According to the constitution, children must be treated equally as individuals.
  • Neither party may be put in a weaker position in the court process.
  • The defendant in criminal cases must also be treated equally.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mihin yhdenvertaisuusvaatimus perustuu?

Yhdenvertaisuuden toteuttamisesta käytännössä säädetään eri elämänalueita koskevassa lainsäädännössä. Esimerkiksi yhdenvertaisuuslaissa, rikoslaissa sekä tasa-arvolaissa.

2. Ketä yhdenvertaisuusperiaate velvoittaa?

Suomen perustuslaissa säädetty yhdenvertaisuusperiaate velvoittaa tuomioistuinten lisäksi kaikkia ihmisiä. Periaatetta ei siis ainoastaan noudateta tuomioistuimissa, vaan kaikilla elämän eri osa-alueilla, esimerkiksi eri viranomaisissa. 

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]