Minilex - Lakipuhelin

Valitus hovioikeuden päätöksestä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa käyttää korkein oikeus. Korkein oikeus on kolmantena oikeusasteena yleisten tuomioistuinten järjestelmässä. Alimpana oikeusasteena toimii käräjäoikeus ja toisena asteena hovioikeus. Korkeimman oikeuden tärkeimpänä tehtävänä pidetään ennakkoratkaisujen eli prejudikaattien antamista. Näin ollen korkein oikeus tutkii siis vain periaatteellisesti tärkeitä asioita, minkä vuoksi se voi itse päättää, mitkä asiat se ottaa tutkittavakseen.

Jos asianosainen on tyytymätön hovioikeuden ratkaisuun ja haluaa hakea siihen muutosta, korkeimmalta oikeudelta on pyydettävä valituslupa. Valitusluvan pyytämiselle ja valituksen tekemiselle on annettu aikaa 60 päivää siitä päivästä, jona hovioikeuden ratkaisu annettiin. Toisin kuin valitettaessa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen, hovioikeuden ratkaisusta ei tarvitse ilmoittaa tyytymättömyyttä. Muutoksenhaku korkeimpaan oikeuteen tulee tehdä kirjallisesti. Muutoksenhakukirjelmä, johon sisältyy valituslupahakemus ja valitus, tulee toimittaa asian ratkaisseen hovioikeuden kirjaamoon. Hovioikeus toimittaa muutoksenhakukirjelmän korkeimpaan oikeuteen. Jos hakemusta ei tehdä määräajassa tai sitä ei tehdä kirjallisessa muodossa, se jätetään tutkimatta. Hakemus voidaan jättää tutkimatta myös siinä tapauksessa, että se on puutteellinen, eikä hakija ole sitä kehotuksesta huolimatta täydentänyt.

Korkein oikeus voi myöntää valitusluvan ainoastaan, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi tai siihen on erityinen syy oikeudenkäynti- tai muun virheen vuoksi. Valituslupa voidaan myöntää myös muun painavan syyn vuoksi. Muuna painavana syynä voidaan pitää esimerkiksi annetun ratkaisun kohtuuttomuutta.

Korkein oikeus voi hylätä valituslupahakemuksen kokonaisuudessaan. Vastaavasti se voidaan myös hyväksyä kokonaisuudessaan. Valituslupahakemus voidaan lisäksi myöntää osittaisena koskemaan vain osaa hovioikeuden ratkaisusta. Mikäli haetaan muutosta asiaan, jonka hovioikeus on ratkaissut ensimmäisenä oikeusasteena, voidaan muutosta hakea valituslupaa pyytämättä. Lisätietoa muutoksenhausta korkeimpaan oikeuteen saa ottamalla yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]