Minilex - Lakipuhelin

Vaatiiko perinnöstä luopuminen todistajia?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä luopuminen tarkoittaa sitä, että perillinen luopuu oikeudestaan perintöön ja vetäytyy perimysjärjestyksestä, jolloin luopujan osuus perinnöstä menee laissa määritellyille sijaantuloperillisille. Koska perinnöstä luopuminen on merkittäviä oikeusvaikutuksia luova oikeustoimi, on erityisen tärkeää tehdä se oikeassa muodossa, jotta se on pätevä. Oikeustoimen muotosäännöksiin liittyy usein vaatimus siitä, että todistajat allekirjoittavat asiakirjan, mutta sitä ei kuitenkaan vaadita perinnöstä luopumisessa.

Sekä perinnöstä luopuminen perittävän eläessä että tämän kuoleman jälkeen on sidottu määrämuotoon. Luopumisen tulee olla kirjallinen ja luopujan allekirjoituksen sisältävä asiakirja. Luopumisilmoituksen ei tarvitse olla erillinen asiakirja, vaan se voi sisältyä toiseen asiakirjaan, kuten esimerkiksi perukirjaan. Koska laissa on vain kaksi edellä mainittua muotovaatimusta perinnöstä luopumiselle, ei todistajia tarvita. Usein todistajien allekirjoitus on oikeustoimen välttämättömyys, kuten on esimerkiksi testamentissa. Sen tarkoituksena on todistaa asiakirja oikeaksi ja helpottaa todistelua jälkikäteen. Vaikka perinnöstä luopumiselle ei ole säädetty lakiin todistamisvaatimusta, ei asiakirjan oikeaksi todistamisesta kuitenkaan ole haittaa, se ei ole pakollista, mutta sallittua kyllä. Suositeltavaa on, että asiakirjassa on vähintään maininta perinnöstä luopumisesta, eli oikeustoimen tarkoitus, kenen perinnöstä on kyse, luopujan allekirjoitus ja nimenselvennys sekä päivämäärä.

Lisää perinnöstä luopumisesta voit tiedustella lakimieheltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]