Minilex - Lakipuhelin

Työsuhteen ja virkasuhteen erot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhde ja virkasuhde ovat molemmat palvelussuhteen lajeja. Virkasuhde ja työsuhde muistuttavat toisiaan monelta osin mutta niiden välillä on myös eroavaisuuksia. Työsuhde perustuu kahden tietyssä määrin yhdenvertaisen osapuolen, työntekijän ja työnantajan, väliseen sopimukseen työsuhteen ehdoista ja työn tekemisestä. Virkasuhde taas on julkisoikeudellinen palvelussuhde.

Virkasuhteita ja työsuhteita koskeva oikeudellinen sääntely on erotettu toisistaan etupäässä virkamiesten erityisen vastuun takia. Virkasuhteissa olevat henkilöt käyttävät tehtävissään julkista valtaa, eli he kykenevät päättämään yksityisen henkilön tai yrityksen oikeusasemasta lain mukaisesti. Tämän vuoksi tietyistä heidän asemaansa koskevista asioista on haluttu säätää eri lailla kuin työsuhteita koskevassa sääntelyssä on tehty.

Mitä eroa on virkamiehen ja työntekijän asemaa koskevalla säätelyllä?

Työ ja virkasuhteista säädetään eri laeissa. Virkasuhteita säätelevät erityislait. Tällaisia erityislakeja ovat muun muassa valtion virkamieslaki ja laki kunnallisesta viranhaltijasta. Virkasuhteita on vain julkisella sektorilla eli valtiolla, kirkolla, kunnissa ja kuntayhtymissä. Jos henkilö käyttää tehtävässään julkista valtaa, hänen tulee olla virkasuhteessa. Työsuhteessa olevien asemaa määrittelee puolestaan muun muassa työsopimuslaki. Lakien lisäksi sekä virkamiesten että työntekijöiden asemaa määrittävät tietyt yleissitovat sopimukset, kuten työehtosopimukset ja virkaehtosopimukset, sekä luonnollisesti yksittäisten työnantajien ja työntekijöiden väliset työsopimukset tai virkamiesten virkasopimukset.

Missä virka- ja työsuhteita käytetään?

Yksityisellä sektorilla voi olla ainoastaan työsuhteisia työntekijöitä. Julkisella sektorilla puolestaan käytetään sekä virkasuhteita että työsuhteita. Perustuslain mukaan virkasuhdetta on käytettävä kun henkilön tehtäviin kuuluu merkittävää julkisen vallan käyttöä. Julkisella sektorilla työskentelee paljon henkilöitä työsuhteessa, sillä sielläkin on paljon tehtäviä joihin ei sisälly merkittävää julkisen vallan käyttöä.

Miten virkamiehen ja työntekijän vastuut eroavat toisistaan?

Yksi merkittävä ero työ- ja virkasuhteen välillä liittyy suhteen kuuluviin vastuukysymyksiin. Virkamiehellä on erityinen oikeudellinen virkavastuu virkatehtävistään jollaista tavallisella työntekijällä ei ole. Tavallinen työntekijä voi joutua irtisanotuksi jos hän on laiminlyönyt työtehtäviään. Sen lisäksi työntekijä voi joutua toissijaiseen vastuuseen vahingoista jotka tämä on työssään aiheuttanut ulkopuoliselle taholle. Virkamiehen virkavastuuseen kuuluu vahingonkorvauksellisen ja kurinpidollisen vastuun lisäksi erityinen rikosoikeudellinen 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työsuhteita ja virkasuhteita käytetään erilaisissa tehtävissä. Yksityisellä sektorilla käytetään ainoastaan työsuhteita ja julkisella sektorilla käytetään sekä työsuhteita että virkasuhteita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]