Minilex - Lakipuhelin

Työsuhde verrattuna virkasuhteeseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhde ja virkasuhde ovat molemmat palvelussuhteen lajeja. Työsuhde ja virkasuhde muistuttavat monelta osin toisiaan mutta niiden välillä on kuitenkin tiettyjä eroavaisuuksia.

Virkasuhteita käytetään julkisella sektorilla tehtävissä jotka sisältävät merkittävää julkisen vallan käyttöä. Työsuhteita puolestaan käytetään yksityisellä sektorilla sekä julkisella sektorilla sellaisissa tehtävissä jotka eivät sisällä merkittävää julkisen vallan käyttöä.

Mitä eroja on työ- ja virkasuhteita koskevalla oikeudellisella sääntelyllä?

Merkittävä ero työ ja virkasuhteen välillä on, että työsuhde perustuu kahden periaatteessa melko yhdenvertaisen osapuolen, työntekijän ja työnantajan, väliseen sopimukseen työsuhteen ehdoista ja työ tekemisestä, kun taas virkasuhde on julkisoikeudellinen palvelussuhde.

Virkasuhteita säätelevät erityislait. Tällaisia erityislakeja ovat muun muassa valtion virkamieslaki ja laki kunnallisesta viranhaltijasta. Virkasuhteita on vain julkisella sektorilla eli valtiolla, kirkolla, kunnissa ja kuntayhtymissä. Jos henkilö käyttää tehtävässään julkista valtaa, hänen tulee olla virkasuhteessa. Työsuhteista säädetään esimerkiksi työsopimuslaissa. Työ ja virkasuhteiden ehtoja määrittelevät myös työ- ja virkaehtosopimukset.

Virkasuhde voidaan joskus muuttaa työsopimussuhteeksi. Virkasuhteen käyttö on rajattu niihin tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Jos näin ei kuitenkaan ole, kunnallinen virkasuhde voidaan muuttaa työsopimussuhteeksi. Silloin pääsääntö on, että työnantaja ja viranhaltija voivat sopia työsuhteen ehdoista, sillä tavoin, että ainakin entiset edut säilyvät.

Miten työtekijän ja virkamiehen vastuut eroavat toisistaan?

Työsuhteessa työntekijä vastaa virheistään suhteessa suoraan työnantajaan, mutta työntekijän kolmannelle osapuolelle aiheuttamat vahingot korvaa työnantaja. Työntekijä ei siten ole suoraan korvausvelvollinen kolmannelle osapuolelle. Jos työntekijä on aiheuttanut kolmannelle koituneen vahingon tahallaan, on hän vastuussa sen korvaamisesta yhdessä työnantajansa kanssa. Työnantajan vastuuta työntekijän aiheuttamista vahingoista kutsutaan isännänvastuuksi. Työntekijänvastuulla tarkoitetaan yleensä tätä toissijaista vahingonkorvausvelvollisuutta.

Virkasuhteessa virkamiehelle kuuluu virkavastuu, jonka mukaan virkamiehen tulee vastata virassa tekemistään toimista ja ottaa vastaan niiden seuraamukset. Virkamiehen tai viranhaltijan vastuu on siis työntekijän vastuuta laajempi. Virkavastuu voi konkretisoitua vahingonkorvausvastuuna, rikosoikeudellisena vastuuna tai kurinpidollisena vastuuna.

Jos sinulla on vielä kysyttävää liittyen työsuhteeseen verrattuna virkasuhteeseen, ota yhteyttä lakimiehiimme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Virkasuhteita käytetään ainoastaan julkisella sektorilla tehtävissä jotka sisältävät merkittävää julkisen vallan käyttöä.

Varoitukset

  • Virkasuhteessa työskentelevillä on erityinen virkavastuu hoitamistaan tehtävistä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]