Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän keskeiset velvollisuudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijän keskeiset, työsuhteeseen perustuvat velvollisuudet luetellaan työsopimuslaissa. Ne voidaan jakaa viiteen pääryhmään.

Ensimmäisenä velvollisuuksien ryhmänä ovat niin sanotut yleiset velvollisuudet. Niiden nojalla työntekijällä on velvollisuus tehdä työnsä huolellisesti, noudattaen niitä määräyksiä joita työnantaja hänelle antaa toimivaltansa mukaisesti. Työntekijän on siis vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa sen menettelyn kanssa, jota hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuudella voidaan vaatia.

Toiseksi työntekijää koskevat työturvallisuuteen liittyvät velvollisuudet. Työntekijä on velvollinen noudattamaan työtehtävien ja -olojen edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Hänen on huolehdittava käytettävissään olevien keinojen avulla sekä omasta että muiden työpaikalla olevien työntekijöiden turvallisuudesta. Mikäli työntekijä havaitsee työpaikan rakenteissa, koneissa, laitteissa sekä työ- ja suojeluvälineissä sellaisia vikoja tai puutteita, joista saattaa aieutua tapaturman tai sairastumisen vaara, on hänen ilmoitettava niistä työnantajalle.

Työntekijä ei saa tehdä toiselle sellaista työtä eikä harjoittaa sellaista toimintaa, joka ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa, kun otetaan huomioon työn luonne sekä työntekijän asema. Työsuhteen aikana työntekijä ei saa myöskään ryhtyä valmistelemaan kilpailevaa toimintaa sellaisin toimenpitein, joita ei voida pitää hyväksyttävinä. Jos työnantaja ottaa työhön henkilön, jonka hän tietää olevan kilpailevan toiminnan perusteella estynyt ryhtymästä työhön, vastaa työnantaja työntekijän ohella siitä vahingosta, joka aikaisemmalle työnantajalle aiheutuu.

Neljäs velvollisuuksien ryhmä koskee liike- ja ammattisalaisuuksia. Työsuhteen aikana työntekijä ei saa oikeudettomasti käyttää hyödykseen eikä ilmaista muille työnantajan ammatti- ja liikesalaisuuksia. Mikäli työntekijä on saanut tällaisen tiedon oikeudettomasti, jatkuu kielto myös työsuhteen päättymisen jälkeen. Salaisuuden ilmaisseen työntekijän ohella vahingonkorvausvelvollisuus syntyy myös sille, jolle työntekijä tiedon ilmaisi, mikäli hän tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää työntekijän menetelleen oikeudettomasti.

Niin sanotulla kilpailukieltosopimuksella voidaan rajoittaa työntekijän oikeutta tehdä työsopimus työsuhteen päättymisen jälkeen sellaisen työnantajan kanssa, joka harjoittaa aikaisemman työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. Kilpailukieltosopimuksella voidaan rajoittaa myös työntekijän oikeutta harjoittaa omaan lukuunsa tällaista toimintaa. Kilpailukieltosopimus on mahdollista tehdä silloin, kun siihen on työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvä erityisen painava syy. 

 

Yhteenveto 

 

  • Työntekijän keskeiset velvollisuudet on lueteltu työsuhdelaissa ja ne voidaan jakaa viiteen pääryhmään.
  • Yleisten velvollisuuksien nojalla työntekijä on velvollinen tekemään työnsä huolellisesti noudattaen työnantajan määräyksiä.
  • Työntekijä on velvollinen noudattamaan työturvallisuutta ja työtehtävien ja -olojen edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. 
  • Työntekijällä on velvollisuus huolehtia omasta ja muiden työpaikalla olevien työturvallisuudesta käytettävissä olevien keinojen avulla ja ilmoitettava työnantajalle, jos hän huomaa työturvallisuudessa puutteita. 
  • Työntekijä ei saa vahingoittaa työnantajaansa tekemällä toiselle sellaista työtä tai harjoittamalla sellaista toimintaa, joka aiheuttaisi ilmeistä vahinkoa, kun otetaan huomioon työn luonne ja työntekijän asema.  
  • Jos työnantaja ottaa työhön henkilön, jonka hän tietää olevan kilpailevan toiminnan perusteella estynyt ryhtymästä työhön, vastaa uusi työnantaja ja työntekijän yhdessä siitä vahingosta, joka aikaisemmalle työnantajalle aiheutuu.
  • Työntekijä ei saa työsuhteen aikana oikeudettomasti käyttää hyödykseen työnantajan ammatti- ja liikesalaisuuksia.
  • Oikeudettomasti saatujen ammatti- ja liikesalaisuuksien käyttökielto jatkuu myös työsuhteen päättymisen jälkeen.
  • Kilpailukieltosopimus rajoittaa työntekijän oikeutta uuteen työsopimukseen, uuden työnantajan kanssa, joka harjoittaa aikaisemman työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. 
  • Sillä voidaan myös rajoittaa työntekijän oikeutta harjoittaa omaan lukuunsa kilpailevaa toimintaa aiemman työnantajan kanssa. 
  • Kilpailukieltosopimuksen tekoon vaaditaan, että työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyy erityisen painava syy. 

 

Summary in English 

 

  • The key responsibilities of an employee are listed in the Labor Relations Act and they can be divided into five main groups.
  • Based on the general obligations, the employee is obliged to do his work carefully in compliance with the employer's instructions.
  • The employee is obliged to follow occupational safety and the care and caution required by the work tasks and conditions.
  • The employee has an obligation to take care of his own safety and the safety of others at the workplace using the available means and to inform the employer if he notices deficiencies in safety.
  • An employee must not harm his employer by doing such work for another or engaging in such activities that would cause obvious damage to the employer, taking into account the nature of the work and the position of the employee.
  • If the employer hires a person who he knows is prevented from starting work based on competing activities, the new employer and the employee are jointly responsible for the damage caused to the previous employer.
  • During the employment relationship, the employee may not use the employer's professional and business secrets for their own benefit.
  • The ban on using illegally obtained professional and business secrets continues even after the end of the employment relationship.
  • The non-competition agreement limits the employee's right to a new employment contract, with a new employer who engages in activities that compete with the previous employer.
  • It can also limit the employee's right to engage in competing activities with the previous employer on his own behalf.
  • In order to enter into a non-competition agreement, it is required that there is a particularly compelling reason for the employer's actions or employment relationship.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]