Minilex - Lakipuhelin

Työrauhavelvollisuuden määritys ja ulottuvuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mitä tarkoittaa työrauhavelvollisuus?

Työrauhalla taataan perusta tulokselliselle työnteolle ja työnantajien ja työntekijöiden yhteistyölle. Voidaan sanoa, että työrauha on yksi tärkeä osa yhteistoiminnallista kulttuuria. Työrauhavelvollisuus voidaan jakaa aktiiviseen ja passiiviseen. Aktiivinen työrauhavelvollisuus tarkoittaa työehtosopimuslain sisältämää määräystä työehtosopimukseen sidottujen yhdistysten velvollisuudesta pitää huolta, että niiden jäsenet eivät ryhdy kiellettyihin työtaistelutoimenpiteisiin. Aktiivinen työrauhavelvollisuus tunnetaan myös nimellä valvontavelvollisuus. Vastakohtaisesti passiivinen työrauhavelvollisuus tarkoittaa työehtosopimuslain sisältämää kieltoa olla ryhtymättä työtaistelutoimenpiteisiin

 

Työrauhavelvollisuuden ulottuvuus

Työrauhavelvollisuus sisältyy työehtosopimuksiin, joten työrauhavelvollisuus on voimassa niin kauan kuin työehtosopimuskin. Työrauhavelvollisuus kohdistuu työtaistelutoimenpiteisiin, koska työrauhavelvollisuuden mukaisesti työtaistelutoimenpiteet ovat kiellettyjä. Työrauhavelvollisuus koskee kuitenkin vain työehtosopimukseen kohdistuvia työtaistelutoimenpiteitä. Työrauhavelvollisuuden asiallista ulottuvuutta selvitettäessä onkin siis selvitettävä, milloin käyttäytymistä pidetään työtaistelutoimenpiteenä.

Työrauhavelvollisuuden ulottuvuutta rajoittavana tekijä on myös se, että työrauhavelvollisuus kohdistuu riitoihin, jotka liittyvät työehtosopimukseen kokonaisuudessaan tai johonkin tiettyyn määräykseen. Työrauhavelvollisuus ei siis määräydy sen mukaan, millaisia vaikutuksia työtaistelutoimenpiteellä on vastapuolelle. Tiivistäen voisikin sanoa, että työehtosopimusten mukainen työrauhavelvollisuus estää työehtosopimukseen kohdistuvan työtaistelutoimenpiteen aloittamisen. Siten esimerkiksi lakot ovat pääsääntöisesti kiellettyjä

Työehtosopimuksen ulkopuolisiin asioihin kohdistuvat työtaistelutoimenpiteet ovat kuitenkin sallittuja. Tällaisia ovat muun muassa työtaistelutoimenpiteet jotka on toimitettu sopimuksettomassa tilassa, sillä ne eivät kohdistu työehtosopimukseen yllä kielletyllä tavalla. Sallittuina työtaistelutoimenpiteinä on pääsääntöisesti pidetty esimerkiksi myötätuntotaisteluja ja poliittisia taisteluita, sillä ne eivät ole olleet sellaisia, joilla olisi pyritty vaikuttamaan oman työehtosopimuksen määräyksiin. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Työehtosopimuksen ulkopuolisiin asioihin kohdistuvat työtaistelutoimenpiteet ovat sallittuja. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]