Minilex - Lakipuhelin

Työnjako avoimessa yhtiössä sekä työstä maksettava korvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnjako

Avoimessa yhtiössä kaksi tai useampi harjoittavat yhdessä yhtiösopimuksen perusteella elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi. Yhtiömiesten välisestä työnjaosta ei ole säännöksiä laissa, joten yhtiösopimukseen kannattaa ottaa maininta yhtiömiesten välisestä työnjaosta yhtiössä. Työnjaosta voidaan yhtiömiesten kesken sopia vapaasti, kunhan sopimus ei ole lain tai hyvän tavan vastainen.

Työstä maksettava korvaus

Avoimessa yhtiössä yhtiömiehet tavallisesti nostavat tuloa voitto-osuutena sekä yksityisottoina. Yhtiömiehelle voidaan lisäksi maksaa ansiotulona palkkaa hänen työpanoksestaan yhtiössä. Palkanmaksusta voidaan ottaa määräyksiä yhtiösopimukseen tai yhtiömiehelle on mahdollista laatia myös työsopimus. Tällöin palkka erääntyy ja maksetaan sopimuksen mukaan. Lain mukaan yhtiömiehellä on kuitenkin oikeus saada kohtuullista vastiketta yhtiölle tekemästään työstä sekä yhtiön hallintoon kuuluvien asioiden hoitamisesta, vaikka siitä ei olisikaan nimenomaisesti sovittu. Tämä tulee kyseeseen niissä tilanteissa, joissa yhtiömiehen tekemää työtä ei katsota tarkoitetun suoritettavaksi ilman vastiketta.

Yhtiön hyväksi suoritettavasta työstä maksettavalla korvauksella on merkitystä lähinnä jäljelle jäävän voiton jakamisen kannalta. Yhtiömiehelle maksettava palkka pienentää jaettavaksi jäävää voiton määrää. Varojenjaon tasapuolisuuden ja sovinnollisuuden kannalta on eduksi, jos yhtiömiehet ovat yksimielisesti sopineet yhtiön hyväksi uhratun työpanoksen rahamääräisestä arvostamisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]