Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan takaisinottovelvollisuuden täyttäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaisinottovelvollisuuden täyttäminen edellyttää työnantajalta ensinnäkin aktiivista yhteistyötä työvoimatoimiston kanssa. Työnantajan onkin tiedusteltava työvoimatoimistolta, onko irtisanottuja työntekijöitä työnhakijoina. Työnantajan on tehtävä tiedustelu sen alueen työvoimatoimistolta, jonka alueella työtä on ilmaantunut. Asiaa on tiedusteltava, vaikka työnantaja tietäisikin irtisanomiensa työntekijöiden jo työllistyneen muualle. Työnantaja on oikeutettu luottamaan työvoimatoimiston antamiin tietoihin työnhakijoista, joten työnantaja on täyttänyt takaisinottovelvollisuuden, vaikka työvoimatoimisto virheellisesti ilmoittaa, ettei työnhakijoita löydy tapauksessa, jossa työnhakijoita tosiasiassa olisikin. Vapautuminen kuitenkin edellyttää työnantajalta vilpitöntä mieltä.

Takaisinottovelvollisuutta täyttäessään työnantaja voi joutua tekemään valinnan sen suhteen, kenelle työnhakijalle työtä tarjotaan. Työn tarjoamisessa onkin noudatettava syrjimättömyyden ja tasapuolisuuden vaatimuksia. Laissa ei ole selkeitä vaatimuksia irtisanottujen keskinäisestä etusijajärjestyksestä. Tapauksessa, jossa työtä ilmaantuu, tulee takaisinottovelvollisuus täyttää tarjoamalla irtisanotulle työntekijälle työtä, mikäli tämä on työnhakijana. Tarjottavan työn tulee olla samaa tai samankaltaista, kuin mistä työntekijä irtisanottiin, ja lisäksi työtarjouksen tulee olla asiallinen ja vakava tarjous. Samankaltaisuuden arviointi on tapaus- ja alakohtaista. Työntekijä tosin voi kieltäytyä ottamasta vastaan tarjottua työtä, ja jos kieltäytymiseen on ollut perusteltu syy, työnantaja ei välty työntarjoamisvelvollisuudeltaan. Tällöin uusien töiden ilmetessä myöhemmin tulee työnantajan tarjota niitäkin. Perusteltuna syynä ei voida pitää aiemmasta työstä poikkeavia ehtoja, sillä työnantaja voi asiallisin perustein tarjota työtä, jonka ehdot poikkeavat aiemman työn ehdoista, kunhan ne täyttävät lakien ja työehtosopimusten vaatimukset.

Takaisinottovelvollisuuteen liittyvän työn tarjoamisvelvollisuus ei ole yhtä laajaa kuin työn tarjoaminen uudelleensijoittamisvelvollisuuden osalta, koska takaisinottovelvollisuuteen ei sisälly koulutusvelvollisuutta. Toisaalta, jos esimerkiksi työmenetelmät ovat irtisanomisen jälkeen muuttuneet, tulee työnantajan järjestää tarvittava perehdytys työhön. Erityistapauksissa tarjottuun työhön voi sisältyä myös koeaika, mutta kyseessä on tällöin poikkeuksellinen tilanne.

Milloin ei ole takaisinottovelvollisuutta

Poikkeuksellisesti takaisinottovelvollisuutta ei ole, kun työsuhde on päättynyt työnantajan konkurssin tai kuoleman johdosta. Samoin työnantajan ei tarvitse palkata henkilöä, jonka työsuhde on purettu tai jos työntekijä on irtisanoutunut työstään itse. Kolmanneksi takaisinottovelvollisuutta ei synny työntekijää kohtaan, joka on ollut määräaikaisessa työsuhteessa. Huomionarvoista on myös, että työtä on ennen irtisanottua tarjottava mahdollisille lomautetuille työntekijöille takaisinottovelvollisuudesta huolimatta.

Takaisinottovelvollisuutta ei ole lisäksi silloin, kun uuteen työhön perehdyttäminen tai työnhaku veisi kauemman aikaa kuin kyseinen tarjottava työ kestää. Siten takaisinottovelvollisuus voi syrjäytyä esimerkiksi kiireellisen todellisen tarpeen vuoksi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Takaisinottovelvollisuuden täyttäminen edellyttää työnantajan aktiivisuutta.
  • Takaisinottovelvollisuuden täyttämistä tulkitaan aina tilannekohtaisesti.

Varoitukset

  • Mikäli et halua menettää takaisinottovelvollisuuden tuomaa etusijaasi, ei tarjotusta työstä tule kieltäytyä kuin perustellusta syystä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]