Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja viestintäsalaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen voimassa olevassa rikoslaissa säädetään rangaistavaksi viestintäsalaisuuden loukkaus sekä törkeä viestintäsalaisuuden loukkaus. Viestintäsalaisuuden loukkaamisessa voi olla kysymys kirjesalaisuuden tai sähköpostiviestin loukkaamisesta, salakuuntelusta tai telesalaisuuden loukkaamisesta.

Lain mukaan rangaistavaan viestintäsalaisuuden loukkaukseen syyllistyy se, joka oikeudettomasti avaa toiselle osoitetun kirjeen tai muun suljetun viestin, tai suojauksen murtaen hankkii tiedon sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla tallennetusta, ulkopuoliselta suojatusta viestistä. Rangaistava viestintäsalaisuuden loukkaus on kyseessä myös silloin, kun rikoksen tekijä hankkii tiedon televerkossa tai tietojärjestelmässä välitettävänä olevan puhelun, sähkeen, tekstin-, kuvan- tai datasiirron tai muun vastaavanlaisen viestin sisällöstä tai tällaisen viestin lähettämisestä tai vastaanottamisesta. Viestintäsalaisuuden loukkaamisesta voidaan tuomita sakkorangaistus tai enintään kahden vuoden mittainen vankeusrangaistus.

Törkeä viestintäsalaisuuden loukkaus on kyseessä silloin, kun viestintäsalaisuuden loukkauksessa tekijä käyttää hyväksi asemaansa teleyrityksen palveluksessa tai muussa vastaavassa erityisessä luottamusasemassa. Rikos voidaan katsoa törkeäksi myös silloin, kun tekijä käyttää rikoksen tekemistä varten suunniteltua tietojenkäsittelyohjelmaa tai teknistä erikoislaitetta tai rikos muutoin tehdään erityisen suunnitelmallisesti. Jos rikoksen kohteena oleva viestin on sisällöltään erityisen luottamuksellinen tai teko loukkaa huomattavasti yksityisyyden suojaa, on myöskin kyseessä törkeä viestintäsalaisuuden loukkaus. Jotta edellä kuvatut teot katsottaisiin törkeäksi tekomuodoksi, on viestintäsalaisuuden loukkauksen oltava lisäksi kokonaisuutena arvostellen törkeä. Törkeästä viestintäsalaisuuden loukkaamisesta voidaan tuomita enintään kolmen vuoden vankeuteen. Törkeän viestintäsalaisuuden loukkauksen yritys on säädetty rangaistavaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]