Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja eläimen vartioimatta jättäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen rikoslaki kieltää ihmisille mahdollisesti vaarallisen eläimen vartioimatta jättämisen, joka luetaan terveyttä ja turvallisuutta vaarantavaksi rikokseksi.

Rikoslain mukaan se, joka jättää ihmisille vaarallisen eläimen, josta hän on vastuussa, asianmukaisesti vartioimatta tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta, tuomitaan eläimen vartioimatta jättämisestä. Henkilön on täytynyt siis lain mukaan toimia tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta, jotta kyseessä olisi rangaistava rikos. Tahallisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilö on tarkoittanut aiheuttaa seurauksen, pitänyt seurauksen aiheutumista varmana tai varsin todennäköisenä, tai että henkilö on pitänyt seurausta tarkoittamaansa seuraukseen varmasti liittyvänä.

Törkeällä huolimattomuudella puolestaan tarkoitetaan sitä, että henkilö rikkoo olosuhteiden edellyttämää ja häneltä vaadittavaa velvollisuutta olla huolellinen tilanteessa, vaikka hän olisi kyennyt noudattamaan kyseistä velvollisuutta, ja huolimattomuus katsotaan törkeäksi, kun otetaan huomioon rikotun velvollisuuden merkittävyys ja vaarannettujen etujen tärkeys sekä loukkauksen todennäköisyys, riskinoton tietoisuus ja muut tekoon ja tekijään liittyvät olosuhteet.

Eläimen vartioimatta jättämisestä tuomitaan rangaistukseksi sakkoon, ja eläimestä vastuussa oleva henkilö on korvausvastuussa eläimen aiheuttamasta vahingosta.

Lisäksi tuomioistuin voi lain mukaan määrätä eläimen tapettavaksi, jos se on eläimen vaarallisuuden vuoksi perusteltua. Tätä määräystä eläimen lopettamisesta on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei sen antanut tuomioistuin tai muutoksenhakutuomioistuin määrää toisin.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä rikoslaista ja eläimen vartioimatta jättämisestä, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]