Minilex - Lakipuhelin

Rangaistusmääräysmenettely vähäisille ja selville rikoksille

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rangaistusmääräysmenettelyn piiriin kuuluvat vähäiset ja selvät rikosasiat, joita ei käsitellä tuomioistuimessa, vaan kirjallisessa menettelyssä syyttäjän toimesta. Käsittely edellyttää epäillyn ja asianomistajan suostumista asian käsittelyyn tässä menettelyssä.

Rangaistusmääräysmenettelyssä voidaan käsitellä rikoksia, joista ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Rangaistusmääräysmenettelyssä voidaan määrätä rangaistukseksi sakkorangaistus ja sen lisäksi enintään 1 000 euron suuruinen menettämisseuraamus. Rangaistus voidaan määrätä myös silloin, kun rikkomuksesta saattaa seurata muukin seuraamus kuin sakko tai enintään 1000 euron suuruinen menettämisseuraamus, jos rikkomuksen tehnyttä ei vaadita tuomittavaksi siihen. Laissa on erikseen säädetty, että virkarikoksia, merilain tai sotilasoikeudenkäyntilain mukaisia asioita ei saa käsitellä rangaistusmääräysmenettelyssä.

Asiaa ei saa käsitellä rangaistusmääräysmenettelyssä, ellei asianomistaja ja epäilty ole antanut siihen suostumustaan. Epäilty ja asianomistaja voivat peruuttaa suostumuksensa siihen asti, kunnes asia on ratkaistu. Peruutuksesta on ilmoitettava kirjallisesti syyttäjän kansliaan. Suostumus asian käsittelyyn rangaistusmääräysmenettelyssä on puolestaan annettava esitutkintaa suorittavalle virkamiehelle tai syyttäjälle. Epäillyn suostumukseksi katsotaan myös se, mikäli hän maksaa sakon kokonaan tai osaksi 30 päivän kuluessa rangaistusvaatimuksen tiedoksiannosta. Virkamiehen on pyrittävä varmistamaan, että epäilty ja asianomistaja ymmärtävät suostumuksen merkityksen ennen sen antamista.

Ennen sakkovaatimuksen tai rangaistusvaatimuksen antamista toimitetaan suppea esitutkinta, jossa selvitetään ainoastaan ne seikat, jotka ovat välttämättömiä seuraamuksen määräämiseksi rangaistusmääräysmenettelyssä. Jos asianomistaja tai epäilty ei ole antanut suostumusta tai epäilty maksanut sakkoa, on esitutkinta suoritettava täydessä laajuudessa. Sakko- tai rangaistusvaatimus on annettava tiedoksi epäillylle heti esitutkinnan päätyttyä tai jos se ei ole mahdollista, mahdollisimman pian sen jälkeen. Sakko- tai rangaistusvaatimus toimitetaan kirjallisena syyttäjälle, joka antaa varsinaisen rangaistusmääräyksen.

Sakkomääräyksen saanut voi tehdä siitä valituksen 30 päivän kuluessa siitä, kun hän on saanut tietää määräyksestä. Rangaistusmääräyksestä puolestaan pitää tehdä valitus viimeistään 60 päivän kuluessa suostumuksen antopäivästä. Se voidaan siis aina tehdä myös 30 vuorokauden kuluessa. Valitus on tehdään rikkomuksen tekopaikan käräjäoikeuteen.

Rangaistusmääräysmenettely on siis tarkoitettu vähäisiä ja selviä rikoksia varten. Asianosaisen on syytä huomioida, että käsittelyyn tässä menettelyssä sisältyy sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvinä puolina ovat asianosaiselle koituvien kustannusten säästö, koska menettelystä ei aiheudu oikeudenkäyntimaksuja tai avustajan kustannuksia. Huonoina puolina taas se, että tällainen suppea käsittely voi osaltaan vaarantaa asianosaisen oikeusturvan, koska menettelyssä ei voida ottaa vastaan esimerkiksi suullista todistelua. Menettelyssä ei myöskään voi esittää esimerkiksi vahingonkorvausvaatimuksia. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]