Minilex - Lakipuhelin

Perintöveron määrääminen leskelle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lesken on maksettava perintöveroa omaisuudesta, jota hän saa perintöosuutena tai testamenttisaantona kuolleelta puolisoltaan. Leski perii puolisonsa lain nojalla eli perimysjärjestyksen mukaan vain silloin, jos ensin kuolleelta puolisolta ei ole jäänyt lapsia, eikä hän ollut testamentannut omaisuuttaan jollekin muulle. Tällöin leski perii ensin kuolleen puolison koko omaisuuden, vaikka avio-oikeus olisi rajoitettu kokonaan avioehtosopimuksella pois. Jos vastaavasti ensin kuolleella puolisolla olisi lapsia, leski ei ilman testamenttia perisi mitään.

Leskelle määrätään perintöveroa aviovarallisuussuhteiden mukaisesti niin, että sitä kohdistetaan vain ensin kuolleen puolison jäämistöön. Perintöverotuksen toimittamista varten on tämän takia määritettävä ensin kuolleen puolison jäämistö aviovarallisuussuhteiden nojalla. Avio-osuudesta veroa ei makseta.

Mikäli puolisoilla ei ole avioehtosopimusta, kummallakin puolisolla on pääsääntöisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeuden nojalla puolet puolisoiden yhteisestä varallisuudesta kuuluu tällöin leskelle.  Tästä osuudesta leski ei joudu maksamaan perintöveroa. Perintöveroa on maksettava ainoastaan ensin kuolleen puolison osuudesta puolisoiden yhteenlasketusta omaisuudesta. Jos puolisoilla oli avioehtosopimus, leski saa kaiken ensin kuolleen puolison tosiasiassa omistaman omaisuuden perintönä ja perintövero määrätään todellisten omistussuhteiden mukaisesti.

Mikäli leski on varakkaampi kuin ensin kuollut puoliso, hänellä ei kuitenkaan ole velvollisuutta maksaa tasinkoa ensin kuolleen puolison kuolinpesälle. Tasinko on avio-oikeuden toteuttamiseksi toiselle puolisolle suoritettava tasauserä. Leskelle ei siten voida määrätä perintöveroa ensin kuolleen puolison jäämistöstä siltä osin, kun siihen sisältyy lesken omaa omaisuutta.

Leski maksaa tavanomaisesti perintöveroa myös omaisuudesta, jota hän saa testamentilla ensin kuolleelta puolisoltaan. Lesken asema on nimittäin sama kuin testamentin saajilla yleisestikin. Mikäli leski saa ensin kuolleen puolison koko omaisuuden testamentilla, hänelle ei voida määrätä perintöveroa muusta kuin perinnönjättäjän omaisuudesta. Eli jos leski on omistanut enemmän kuin ensin kuollut puoliso, leski ei ole velvollinen luovuttamaan omaa omaisuuttaan (tasinkona) kuolinpesälle, josta hänen olisi maksettava perintöveroa.

Leski saa vähentää veronalaisesta perintöosuudestaan 90.000 euroa puolisovähennyksenä. Lisäksi perintöveroa on maksettava ainoastaan perintöosuuksista, jotka ovat vähennysten jälkeen arvoltaan vähintään 20.000 euroa. Leskelle määrätään perintöveroa 1 veroluokan mukaan.

Mikäli haluat saada lisätietoa perintöverotuksesta tai haluat harjoittaa verosuunnittelua, voit ottaa yhteyttä lakimiehiimme, jotka ovat apunasi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]