Minilex - Lakipuhelin

Päättämisen seuraamukset: Korvauksen mittaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantaja, joka on säädettyjen perusteiden vastaisesti päättänyt työsopimuksen, on määrättävä maksamaan korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Myös silloin, kun työntekijä on purkanut työsopimuksen työnantajan tahallisen tai huolimattoman menettelyn johdosta, on työnantaja määrättävä maksamaan korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Työntekijän on vaadittava korvausta, ja vain tuomioistuin voi tuomita korvauksen työnantajan maksettavaksi, jolleivat työnantaja ja työntekijä siitä keskenään sovi.

Korvauksen määrä

Korvauksen määrä rajautuu korvausasteikon mukaisten vähimmäis- ja enimmäisrajojen mukaisesti. Työnantaja on määrättävä maksamaan korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä, ja yksinomaisena korvauksena on suoritettava vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka. Luottamusvaltuutetulle suoritettavan korvauksen enimmäismäärä on 30 kuukauden palkka. Tietyissä tapauksissa vähimmäismäärää ei kuitenkaan sovelleta. 

Korvauksen suuruuteen puolestaan voi vaikuttaa useita eri seikkoja, joiden keskinäinen painoarvo on arvioitava aina tapauskohtaisesti. Keskeisin seikka, joka vaikuttaa korvauksen mittaamiseen, on yleensä työttömyyden kesto ja siitä aiheutuva ansionmenetys. Työttömyyden kestossa arvioitavaksi voi tulla työttömyysaika ennen korvauksen määräämistä ja myös arvioitu työttömyyden kestoaika korvauksen määräämisen jälkeenkin. Toisaalta esimerkiksi työttömyyden kestolla ja työnantajan menettelyllä on oltava syy-yhteys. Muita korvauksen määrään vähentävästi tai lisäävästi vaikuttavia seikkoja ovat mm. työntekijän ikä ja mahdollisuudet saada muuta ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä.

Korvauksen määrää arvioitaessa on otettava kuitenkin huomioon myös työntekijän oma menettely ja myötävaikutus, joten työntekijä ei voi pitkittää työttömyyttään kieltäytymällä tarjolla olevista töistä ilman pätevää syytä. Toisena seikkana korvauksen määrää arvioitaessa voi tulla huomioitavaksi irtisanotun työntekijän työsuhteen kesto. Pitkään jatkunut työsuhde korostaakin työnantajan lojaliteettivelvoitetta työsuhteen jatkamisen suhteen ja siten pitkä työsuhde voi korottaa myös korvauksen määrää.

Korvauksen määrää arvioitaessa tulee ottaa huomioon sekä työnantajan menettely, että työntekijän menettely. Toisaalta puolestaan työntekijän oma myötävaikuttava tai moitittava menettely voi alentaa korvauksen määrää. Korvauksen mittaamisessa on otettava huomioon myös työnantajan olot, sillä esimerkiksi pienten yritysten osalla huomattavat korvaukset voivat vaarantaa yrityksen toiminnan jatkumisen ja muiden työntekijöiden työpaikkojen säilymisen. Toisaalta huomioitavaksi voivat tulla myös irtisanotun työntekijän olot, varallisuus, huoltovelvollisuus, sosiaaliset olosuhteet ja terveydentila. 

Työntekijän korvausvelvollisuus

Työntekijän purkaessa oman työsopimuksensa työsopimuslain vastaisesti, on hän niin ikään velvollinen korvaamaan työnantajalle menettelystään aiheutuneen vahingon vastaavalla tavalla.

Varoitukset

  • Myös työntekijä voi joutua korvausvelvolliseksi purkaessaan oman työsopimuksensa työsopimuslain vastaisesti.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]