Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustaminen käytännössä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön perustaminen on käytännössä todella turvallista, sillä osakkeenomistajat vastaavat yhtiön velvoitteista vain sijoittamansa pääomapanoksen verran. Vastuu rajautuu siis siihen määrään, minkä osakkeenomistaja on yhtiöön sijoittanut. Osakkeenomistaja ei ole henkilökohtaisella omaisuudellaan vastuussa osakeyhtiön veloista ja tappioista.

Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi luonnollinen henkilö tai yritys, ja se syntyy, kun se on merkitty kaupparekisteriin. Ensiksi tulee miettiä, perustetaanko yksityinen vai julkinen osakeyhtiö. Yksityisen osakeyhtiön vähimmäispääomavaatimus on 2500 euroa ja julkisen osakeyhtiön taas 80 000 euroa. Tämä vähimmäisosakepääoma tulee olla maksettuna osakeyhtiön tilille ennen kuin se voidaan rekisteröidä lopullisesti.

Osakeyhtiön perustaminen tapahtuu käytännössä rekisteröimällä kaupparekisteriin. Osakeyhtiön perustaminen laitetaan vireille tekemällä perusilmoitus kaupparekisteriin, johon liitetään muut rekisteröinnin edellyttämät asiakirjat, kuten perustamissopimus ja yhtiöjärjestys. Osakeyhtiön voi halutessaan perustaa myös verkossa, mikä on hieman edullisempaa. Osakeyhtiön perustaminen verkossa tapahtuu Verohallinnon sekä Patentti- ja rekisterihallituksen yhteisessä YTJ-verkkopalvelussa.

Perustamissopimuksen tulee olla kirjallinen ja osakkeenomistajien allekirjoittama. Perustamissopimukseen tulee liittää toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten vakuutus, jonka mukaan yhtiön perustamisessa on noudatettu osakeyhtiölakia. Lisäksi tarvitaan tilintarkastajan todistus osakeyhtiölain noudattamisesta. Osakeyhtiö tulee ilmoittaa rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta.

Perustamissopimuksen lisäksi tulee laatia yhtiöjärjestys. Yhtiöjärjestyksessä on mainittava ainakin yhtiön toiminimi, kotipaikkana oleva Suomen kunta sekä toimiala. Lisäksi yhtiön tilikaudesta on määrättävä joko yhtiöjärjestyksessä tai perustamissopimuksessa.

Perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen laatimisen lisäksi osakkeet on merkittävä. Tämä tapahtuu siten, että osakkeenomistaja allekirjoittaa perustamissopimuksen ja näin merkitsee osakkeensa. Ennen kuin osakeyhtiö ilmoitetaan kaupparekisteriin, osakkeista maksettavan rahamäärän tulee olla yhtiön omistuksessa ja yhtiön pankkitilillä.

Mikäli sinulla on vielä kysyttävää osakeyhtiön perustamisesta, löydät lisätietoja muista artikkeleistamme sekä lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]