Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikulut muodostuvat oikeudenkäyntimaksusta, todistajille maksettavista korvauksista, mahdollisista kuulutuskustannuksista ja esimerkiksi asiakirjamaksuista sekä avustajan pakkiosta, joka voi helposti muodostua suurimmaksi kulueräksi oikeudenkäynnissä. Oikeusapua saavan oikeudenkäyntikulut korvataan valtion varoista, joissain tilanteissa oikeusturvavakuutus voi korvata vakuutuksenottajan oikeudenkäyntikulut ja monissa asioissa jutun hävinnyt osapuoli velvoitetaan korvaamaan vastapuolensa kulut.

Lähtökohtaisesti oikeudenkäyntimaksu, eli laissa säädetty tuomioistuimen asteen ja asian laadun mukaan vaihteleva maksu, lankeaa asian vireillepanijan, muutoksenhakijan tai suoritteen tilaajan maksettavaksi. Varsin usein tuomioistuin kuitenkin velvoittaa jutun hävinneen osapuolen korvaamaan kaikki vastapuolensakin oikeudenkäyntikulut oikeudenkäyntimaksu mukaan lukien.

Lähtökohtana todistajille maksettavien korvausten suhteen taas on, että jos todistajan on nimennyt virallinen syyttäjä tai oikeusapua saava asianosainen, todistajien kulut maksetaan valtion varoista. Oikeusavusta todistajien kulut maksetaan vain, jos todistajan kuuleminen on tarpeellista. Jos todistaja taas nimettiin selvästi aiheetta, voidaan oikeusapua saava määrätä korvaamaan valtiolle aiheettomasti todistajana kuullulle maksetut korvaukset. Jos todistajan nimennyt asianosainen ei saa oikeusapua, todistajan käyttämisestä aiheutuvat kulut lankeavat hänen maksettavikseen.

Lähtökohtaisesti oikeusapu, jos se myönnetään täydellisenä ilman omavastuuosuutta, kattaa kaikki asian käsittelylle tarpeellisista toimenpiteistä aiheutuvat kulut, asian käsittelykulut, avustamiskulut sekä oikeudellisen neuvonnan. Oikeusavun piiriin kuuluvat kuitenkin nimenomaisesti vain sen saajan oikeudenkäyntikulut, eivätkä siis esimerkiksi vastapuolen kulut, vaikka ne tuomittaisiin oikeusavun saajan maksettaviksi. Tällaiset kulut oikeusavun saajankin on siis korvattava normaalin käytännön mukaisesti omista varoistaan. Oikeusapua saavan avustajan käytöstä aiheutuneet kulut puolestaan korvataan kokonaan tai osittain enintään 80 tunnilta, ellei tuomioistuin erityisestä syystä katso, että tämä raja voidaan ylittää.

Toinen keino saada oikeudenkäyntikulut korvattua on oikeusturvavakuutus. Oikeusturvavakuutus kattaa yleensä vakuutuksenottajan yksityiselämään liittyvät erilaiset riita-, rikos- ja hakemusasiat, jotka voidaan saattaa välittömästi käräjäoikeuskäsittelyyn. Hallintoviranomaisissa tai erikoistuomioistuimissa käsiteltävät asiat sen sijaan eivät kuulu vakuutuksen piiriin. Myöskään oikeusturvavakuutus ei kata tuomioistuimen vakuutetun maksettaviksi tuomitsemia vastapuolen oikeudenkäyntikuluja. Poikkeuksena tähän on kuitenkin tilanne, jossa kuluttaja-asiamies on avustanut vakuutettua sekä tilanne, jolloin vastapuoli ei ole noudattanut kuluttajavalituslautakunnan, Vakuutuslautakunnan tai muun vastaavan elimen päätöstä.

Oikeusturvavakuutus on myös ensisijainen oikeusapuun nähden, joten oikeusapua ei siis voi saada oikeusturvavakuutuksen kattamalta määrältä, mutta vakuutukseen liittyvä omavastuuosuus voi tietyin ehdoin tulla katettavaksi oikeusavun piiristä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]