Minilex - Lakipuhelin

Myyjän vastuu virheestä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Myyjän vastuuta virheestä tarkastellaan sekä irtaimen omaisuuden kaupan että kiinteistökaupan osalta. Virhevastuun muoto voi vaihdella sen mukaan, onko kyseessä kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välinen ns. kuluttajakauppa vai yksityishenkilöiden tai elinkeinonharjoittajien välinen kauppa. Kuluttajakaupoissa kuluttajan suojeleminen on katsottu tarpeelliseksi kuluttajan heikomman aseman vuoksi, kun taas esimerkiksi elinkeinonharjoittajien välisessä kaupassa osapuolet ovat lähtökohtaisesti tasavertaisessa asemassa.

Pääsääntö on, että myyjä vastaa tavarassa olevasta virheestä luovutushetkellä, vaikka virhe ilmenisi vasta myöhemmin.

Kuluttajakaupoissa tavaran myyminen ”sellaisena kuin se on” ei itsessään poista vastuuta virheestä. Tästä huolimatta myyjä on vastuussa virheestä, mikäli tavara ei vastaa niitä tietoja, mitä myyjä ennen kaupantekoa oli antanut. Myyjä on myös vastuussa virheestä, mikäli hän on jättänyt mainitsematta olennaisia tietoja tavaran ominaisuuksista tai siihen liittyvistä seikoista sekä silloin, jos hän on myynyt selvästi huonokuntoisemman tavaran kuin ostaja on perustellusti voinut olettaa. Irtaimen kaupassa tavaran tulee vastata määrältään, laadultaan ja ominaisuuksiltaan sitä, mitä voidaan katsoa sovitun.

Jos myyjä on sitoutunut vastaamaan tavaran käyttökelpoisuudesta tietyn takuuajan, tavarassa on virhe, mikäli se takuuaikana huonontuu takuussa mainitulla tavalla. Ostajalla on oikeus vaatia myyjää korjaamaan virheen tai toimittamaan uuden, virheettömän tavaran. Mikäli nämä toimenpiteet eivät ole mahdollisia, ostajalla on oikeus hinnanalennukseen tai kaupan purkamiseen. Yleisten irtaimen kauppaa koskevien säännösten mukaan ostajan tulee tarkastaa tavara hyvän tavan mukaisesti niin pian, kun olosuhteet edellyttävät. Virheestä reklamointi on tehtävä kohtuullisessa ajassa sen havaitsemisesta, muuten ostaja menettää oikeutensa vedota virheeseen.

Kiinteistön kaupassa virhettä arvioidaan osapuolten välisen sopimuksen perusteella, missä he määrittelevät kiinteistön laatutason. Ostaja ei voi vedota virheeseen sellaisessa asiassa, josta hänellä oli ennen kaupantekoa tieto. Myyjä vastaa antamistaan tiedoista pinta-alasta, rakennuksen laadusta ja laitteista. Jos asunto ei vastaa kauppakirjassa määriteltyjä tietoja, kiinteistössä on virhe. Ostajan ennakkotarkastusvelvollisuus on tärkeä tekijä kiinteistökaupassa virheen arvioinnissa.

Myyjän vastuu virheestä riippuu osittain virheen olemassaolosta ja ostajan omasta toiminnasta virheen suhteen. Siksi virhevastuutilanteet on aina arvioitava tapauskohtaisesti, ja suositeltavaa on ottaa yhteyttä Minilexin lakimiehiin selvittääkseen tilannetta tarkemmin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]