Minilex - Lakipuhelin

Myyjän sopimusrikkomus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kauppasopimuksien osapuolilla, myyjällä sekä ostajalla, on sopimuksesta johtuen tiettyjä velvollisuuksia ja oikeuksia. Kun toinen osapuoli rikkoo sopimusta, on kyseessä sopimusrikkomus.

Kauppasopimuksiin irtaimesta omaisuudesta myyjän ja ostajan välillä sovelletaan kauppalakia. Tässä laissa määritetään edellytyksiä kauppasopimuksien syntymiselle, sekä sopimusehtoja, jotta sopimukset olisivat päteviä. Sopimuksesta johtuen molemmille sopimuksen osapuolille jakautuu oikeuksia sekä velvollisuuksia, joista tulee sopia jo sopimuksentekovaiheessa. Myyjän velvollisuuksia voivat olla mm. tuotteen oikeassa paikassa oikeaan aikaan luovuttaminen ostajalle sekä varmistuminen siitä, että tuote on lajiltaan, määrältään, laadultaan, pakkaukseltaan sekä muilta ominaisuuksiltaan sellainen kuin sopimuksessa on sovittu.

Jos myyjä kuitenkin rikkoo velvollisuuttaan, joka hänellä sopimuksen seurauksena on, aiheutuu sopimusrikkomus. Myyjä voi esimerkiksi olla luovuttamatta tuotetta ostajalle tai luovuttaa tuotteen viivästyneenä, aiheuttaen näin haittaa ostajalle. Myyjä voi myös luovuttaa tuotteen, joka ei vastaa sopimuksessa sovittuja ehtoja tuotteen lajin, määrän, laadun, pakkauksen tai muun ominaisuuden perusteella.

Näissä sopimusrikkomustilanteissa myyjä on lähtökohtaisesti vastuussa vahingon hyvittämisestä ostajalle. Ostajalla on oikeus vaatia sopimuksen täyttämistä tai vaihtoehtoisesti sopimuksen purkua sekä vahingonkorvauksen maksamista. Myyjä on aina vastuussa viivästyksestä tai vahingosta, jos se on johtunut hänen omasta huolimattomuudestaan. Myyjä on myös vastuussa, jollei hän pysty osoittamaan, että viivästys on johtunut esteestä, joka on ollut hänen vaikutusmahdollisuuksiensa ulkopuolella ja jota hänen ei kohtuudella voida edellyttää ottaneen huomioon kaupantekohetkellä sekä jonka seurauksia hän ei myöskään kohtuudella olisi voinut välttää eikä voittaa. Poikkeuksellisesti silloin, kun myyjä ei ole millään tavalla voinut vaikuttaa vahingon aiheuttaneeseen esteeseen, ei hän ole myöskään vahingonkorvausvastuussa.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä myyjän sopimusrikkomuksesta tai vaikkapa sellaisen mahdollisista seurauksista, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]