Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoitetaan oikeuskelpoisuudella ja oikeustoimikelpoisuudella?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeuskelpoisuus tarkoittaa kelpaavuutta toimia oikeussubjektina. Oikeuskelpoinen luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö voivat saada nimiinsä oikeuksia ja velvollisuuksia, kuten omistusoikeuden ja vahingonkorvausvelvollisuuden.

Luonnollisella henkilöllä tarkoitetaan ihmistä. Luonnollinen henkilö on oikeuskelpoinen syntymästä kuolemaan saakka, eli koko elämänsä ajan. Oikeushenkilöllä tarkoitetaan esimerkiksi yritystä, yhteisöä tai muuta vastaavaa yhteenliittymää ja oikeushenkilön oikeuskelpoisuus alkaa siitä, kun oikeushenkilö on rekisteröity asianmukaisesti viranomaisen ylläpitämään rekisteriin, joita ovat esimerkiksi kaupparekisteri, yhdistysrekisteri ja säätiörekisteri. Oikeushenkilöt saavat rekisteröinnillä myös oikeustoimikelpoisuuden.

Oikeustoimikelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilö voi antaa ja vastaanottaa sitovia oikeudellisia tahdonilmaisuja, joilla perustetaan, muutetaan tai kumotaan henkilön omaa etua toteuttavia oikeuksia tai velvollisuuksia. Oikeustoimikelpoinen on täysi-ikäinen henkilö, jonka oikeustoimikelpoisuutta ei ole rajoitettu eli hän ei ole edunvalvonnan alainen. Luonnollinen henkilö saa siis lähtökohtaisesti oikeustoimikelpoisuuden, kun hän täyttää 18 vuotta. Kuitenkin alle 18 vuotias ja sellainen yli 18 vuotta täyttänyt henkilö, jonka oikeustoimikelpoisuutta on rajoitettu, ovat kuitenkin oikeuskelpoisia, eli heillä voi olla oikeuksia ja velvollisuuksia. He eivät kuitenkaan ole oikeustoimikelpoisia, sillä heidän kelpaavuuttaan tehdä sitovia oikeustoimia on rajoitettu.

Eli vain oikeustoimikelpoinen voi tehdä päteviä oikeustoimia, kuten sopimuksia. Oikeustoimikelpoisenkin tekemä sopimus voi poikkeuksellisesti olla pätemätön esimerkiksi hetkellisen psyykkisen häiriön vuoksi. Lisäksi, on syytä painottaa, että jos vajaavaltaisen eli oikeustoimikelvottoman kanssa tekee sopimuksen, sopimus ei ole pätevä, vaikka vastapuoli ei olisikaan tiennyt oikeustoimikelvottomuudesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]