Minilex - Lakipuhelin

Mitä eroa on virkasuhteella ja työsuhteella?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkasuhde ja työsuhde ovat molemmat palvelussuhteen lajeja. Monista virkasuhteeseen ja palvelusuhteeseen liittyvistä asioista on säädetty laissa miltei samalla tavalla, mutta virkasuhteen ja työsuhteen välillä on myös tiettyjä merkittäviä eroja.

Milloin virkasuhdetta tai työsuhdetta käytetään?

Virkasuhde on julkisoikeudellinen palvelussuhde. Virkasuhteita on ainoastaan julkisella sektorilla eli valtiolla, kirkolla, kunnissa ja kuntayhtymissä. Virkasuhteita säätelevät esimerkiksi valtion virkamieslaki ja laki kunnallisesta viranhaltijasta. Perustuslain mukaan merkittävää julkista valtaa tehtävässään käyttävän henkilön, eli henkilön jolla on valta päättää yksipuolisesti ja lainvoimaisesti toisen oikeusasemasta, tulee olla virkasuhteessa.

Työsuhde taas perustuu kahden yksityisen osapuolen eli työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen. Sopimus koskee työn tekemistä ja työsuhteen ehtoja. Kaikki muut kuin virkasuhteet ovat työsuhteita riippumatta siitä, työskenteleekö henkilö julkisella vai yksityisellä sektorilla. Työsuhteita säätelee ennen kaikkea työsopimuslaki.

Miten työ-ja virkasuhteen sisältö määrittyy?

Sekä virkamiesten että työntekijöiden asemasta säädetään laissa. Valtion virkamiesten ja kunnan viranhaltijoiden asemasta säädetään virkamieslaissa ja laissa kunnallisista viranhaltijoista. Työntekijöiden asemasta säädetään muun muassa työsopimuslaissa. Työsuhteiden ja virkasuhteiden sisältöön vaikuttavat myös voimassaolevat työehtosopimukset ja virkaehtosopimukset.

Miten työtekijän ja virkamiehen vastuut eroavat toisistaan?

Työsuhteessa työntekijä vastaa virheistään suhteessa suoraan työnantajaan, mutta työntekijän kolmannelle osapuolelle aiheuttamat vahingot korvaa työnantaja. Työntekijä ei siten ole suoraan korvausvelvollinen kolmannelle osapuolelle. Jos työntekijä on aiheuttanut kolmannelle koituneen vahingon tahallaan, on hän vastuussa sen korvaamisesta yhdessä työnantajansa kanssa. Työnantajan vastuuta työntekijän aiheuttamista vahingoista kutsutaan isännänvastuuksi. Työntekijän vastuulla tarkoitetaan yleensä tätä toissijaista vahingonkorvausvelvollisuutta.

Virkasuhteessa virkamiehelle kuuluu virkavastuu, jonka mukaan virkamiehen tulee vastata virassa tekemistään toimista ja ottaa vastaan niiden seuraamukset. Virkamiehen tai viranhaltijan vastuu on siis työntekijän vastuuta laajempi. Virkavastuu voi konkretisoitua vahingonkorvausvastuuna, rikosoikeudellisena vastuuna tai kurinpidollisena vastuuna. 

Varoitukset

  • On hyvä huomata että virkamiehen ja työntekijän palvelussuhteen syntymisestä ja päättämisestä on säädetty erikseen.
  • Virkamiehellä on pidemmälle menevä vastuu virkatehtävistään kuin työntekijällä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]