Minilex - Lakipuhelin

Miten riita-asian oikeudenkäynti tulee vireille?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Riita-asian vireille tulossa keskiössä on haastehakemus. Haastehakemuksessa on ilmoitettava, mitä haetaan ja millä perusteella. 

Riita-asialla tarkoitetaan yksityisten ihmisten tai yritysten välistä asiaa, jossa ei ole kyse rikoksesta. Kyseessä voi olla osapuolten välinen erimielisyys tai myös riidattomuus, jolle haetaan tuomioistuimelta lainvoimaista ratkaisua. Riita-asiassa voi olla kyse esimerkiksi vahingonkorvauksesta tai vuokrasuhteesta.

Haastehakemuksen tekijää kutsutaan kantajaksi. Kantajan vastapuoli on vastaaja.

Riita-asia tulee vireille, kun haastehakemus saapuu käräjäoikeuden kansliaan. Hakemuksen saapumisen jälkeen alkaa siis asian oikeuskäsittelyn ensimmäinen vaihe eli asian valmistelu. Vireilletulon kriteerinä ei ole se, että vastaajalle olisi annettu asia tiedoksi. 

Kun haastehakemus on saapunut käräjäoikeuden kansliaan, asia saa vireilläolovaikutuksen. Vireilläolovaikutus tarkoittaa, ettei samasta asiasta saa laittaa vireille toista oikeudenkäyntiä. 

Haastehakemuksen on oltava kirjallinen ja sen voi tehdä myös sähköisesti. Toisin kuin esimerkiksi tyytymättömyyden ilmoittaminen käräjäoikeuden tuomioon, ei haastehakemuksen tekeminen onnistu suullisesti. Hakemus on joko kantajan tai laatijansa (avustaja) allekirjoitettava.

 

Haastehakemuksen sisältö

Haastehakemuksen tehtävänä on antaa tuomioistuimelle ja vastaajalle tieto, mistä asiassa on kyse. Näin vastaaja pystyy myös muodostamaan oman kantansa asiaan ja lausumaan kantajan perusteista.

Haastehakemuksessa tulee mainita 

  • tuomioistuimen nimi
  • asianosaisten sekä heidän avustajiensa yhteystiedot (puhelinnumerot ja osoitteet)
  • yksilöity vaatimus, jota haetaan 
  • perusteet vaatimukselle 
  • todisteet ja mitä niillä halutaan näyttää toteen (todistusteemat) 

Hakemukseen on liitettävä asianosaisten ja kuultavien todistajien yhteystiedot niin tarkasti kuin kantajalla on ne tiedossaan. Mikäli kaikkia yhteystietoja ei kuitenkaan haastehakemuksessa ole merkitty, on kantajan tehtävä selvitys, mitä on tehnyt hankkiakseen tiedot. Esimerkiksi osoitetiedot voivat olla salattuja ja täten kantaja ei ole niitä voinut saada tietoonsa.

Haastehakemuksessa voidaan esittää myös vaatimus oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Hakemukseen on liitettävä sopimus tai muu vastaava asiakirja, johon kantajan vaatimus perustuu. Sama liittämisvaatimus koskee myös kirjallisia todisteita.

 

Suppea haastehakemus

Kantajan mukaan riidattomissa asioissa riittää suppeampi haastehakemus, jossa on ilmoitettava vaatimus ja se, mihin se välittömästi perustuu. 

Suppean haastehakemuksen voi tehdä asioissa, jotka koskevat

a) tietyn määräistä saatavaa (rahavelka)

b) hallinnan tai rikkoutuneen olosuhteen palauttamista 

c) häätöä 

Tällaisissa summaarisissa asioissa haastehakemukseen ei tarvitse sisällyttää todisteita tai liittää asiakirjoja. Haastehakemuksen tekemistä on siis helpotettu.

 

Mitä jos haastehakemus on puutteellinen?

Hakemuksen vastaanotettuaan käräjäoikeus tutkii sen. Mikäli haastehakemus on puutteellinen, kantajalle annetaan kehotus korjata sitä määräajassa, mikäli hakemus on siinä määrin puutteellinen, että oikeudenkäynnin kannalta oleellisia tietoja puuttuu. Merkittävällä tavalla puutteellinen kanne voidaan jättää tutkimatta.

 

Lopuksi

Riita-asioissa kantaja maksaa oikeudenkäyntimaksun. Maksu voidaan maksaa myös oikeusapuna valtion varoista, mikäli kantaja on vähävarainen. 

Haastehakemuksen tutkimisen jälkeen asia etenee valmistelussa siten, että vastaajalle annetaan haaste eli pyyntö vastata vaatimukseen kirjallisesti. Haaste toimitetaan joko kirjallisesti, puhelimitse tai haastemiehen välityksellä. Vastaajan on vastauksessa ilmoitettava, myöntääkö vai kiistääkö hän kantajan vaatimukset.

 

Yhteenveto

  • Riita-asian haastehakemus tulee toimittaa käräjäoikeuden kansliaan kirjallisena.
  • Riita-asiassa ei ole kyse rikoksesta.
  • Haastehakemuksen tekijä on kantaja, kantajan vastapuoli on vastaaja.
  • Riita-asia tulee vireille, kun haastehakemus saapuu käräjäoikeuden kansliaan, sen jälkeen alkaa asian valmistelu.
  • Haastehakemuksen muotovaatimukset on kirjattu lakiin.
  • Riidattomissa asioissa voidaan käyttää suppeaa haastehakemusta.
  • Mikäli haastehakemus on puutteellinen, kantajalle annetaan kehotus korjata sitä.

 

Summary in English

  • The subpoena application for a dispute must be submitted to the office of the District Court in writing.
  • A dispute does not involve a crime.
  • The petitioner is the plaintiff; the plaintiff's opponent is the defendant.
  • The dispute starts when the subpoena application arrives at the District Court's office, after that the preparation of the case begins.
  • The form requirements of the subpoena application are written into the law.
  • In undisputed matters, a short subpoena application can be used.
  • If the subpoena application is incomplete, the claimant is given a chance to correct it.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Minulla on riitaa vuokranantajani kanssa vuokran maksusta. Nyt vuokranantajani laittoi viestin, että asia on vireillä käräjäoikeudessa. Eihän se niin voi olla, minulta ei ole kysytty mitään! Voinko laittaa asian itsekin vireille?

Et voi laittaa asiaa itse samanaikaisesti vireille, jos asia on jo vireillä käräjäoikeudessa. Vireilletulon edellytyksenä ei ole tiedoksianto vastaajalle, vaan pelkästään kantajan tekemän haastehakemuksen saapuminen käräjäoikeuden kansliaan. 

Sinulle toimitetaan haaste, johon sinun tulee vastata. Voit joko kiistää tai myöntää vuokranantajasi vaatimukset. Voitte vielä myös sopia asian ilman oikeudenkäyntiä. Suositeltava on käyttää avustajaa, jotta ratkaisu asiassa olisi mahdollisimman edullinen kannaltasi.

2. Tein haastehakemuksen itse. Googlailtuani minulle selvisi, ettei hakemukseni ollut ollenkaan sellainen kuin pitäisi. Voinko täydentää haastehakemusta?

Käräjäoikeus tutkii hakemuksen. Mikäli se on olennaisilta osin puutteellinen, sinua kehotetaan korjaamaan sitä annetussa määräajassa. Voit siis täydentää haastehakemustasi. Muista tehdä täydennykset annetussa määräajassa. 

3. Olen tekemässä haastehakemusta vahingonkorvausasiassa. Autoani kolhittiin ja tekijä jätti kyllä nimensä ja asuinpaikkansa, mutta mitään muuta en hänestä tiedä. Voinko tehdä puutteellisilla yhteystiedoilla haastehakemuksen?

Kaikkia vastaajan yhteystietoja sinun ei tarvitse tietää. Monesti ihmisillä on salattuja puhelinnumeroita tai osoitteita, jolloin yhteystietojen hankkiminen on mahdotonta. Voit tehdä haastehakemuksen puutteellisillakin tiedoilla, kunhan liität hakemukseen selvityksen, mitä olet tehnyt selvittääksesi tiedot.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]