Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa työehtosopimuksen jälkivaikutus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimus on voimassa niin kauan, kuin on sovittu. Mikäli työehtosopimus on kuitenkin sovittu yli neljäksi vuodeksi, on se neljän vuoden jälkeen voimassa niin kuin työehtosopimus, jonka voimassaoloaikaa ei ole määrätty. Työehtosopimuksen jälkivaikutus tarkoittaa sitä, että kun työehtosopimuksen voimassaolo lakkaa, eikä uutta sopimusta ole saatu aikaan, on noudatettava aiemman sopimuksen ehtoja. Työehtosopimuksen jälkivaikutus on kehitetty erityisesti niitä tilanteita varten, kun työehtosopimusneuvottelut eivät johda tulokseen. Lisäksi se turvaa työntekijää uuden sopimuksen syntyyn saakka. Työehtosopimuksen jälkivaikutus ulottaakin työehtosopimuksen soveltamisen vanhan sopimuksen päättymisen jälkeen mahdollisesti muodostuvaan sopimuksettomaan tilaan. Työehtosopimuksen jälkivaikutus lakkaa, kun uusi työehtosopimus saadaan solmittua osapuolten välillä. Työehtosopimuksen jälkivaikutuksesta voi olla sovittu erikseen myös päättymässä olevassa työehtosopimuksessa, jolloin siinä sovittua jälkivaikutusta tulisi noudattaa. Yleisestä työehtosopimuksen jälkivaikutuksesta ei ole säädetty lailla, vaan sitä noudatetaan tavanomaisen oikeuden perusteella ja lisäksi se on hyväksytty oikeuskäytännössä.

Työehtosopimuksen jälkivaikutus pitää vanhan työehtosopimuksen eräät määräykset voimassa myös sopimuksettoman tilan aikana. Voidaan katsoa, että päättyneen työehtosopimuksen aikana noudatetut määräykset ovat sopimuksen voimassaoloaikana muuttuneet työsopimuksen ehdoiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimuksettomassa tilassa noudatetut ehdot ovat voimassa enää työsopimustasoisina, kunnes uusi työehtosopimus asettaa uudet työehtosopimustasoiset työsuhteen ehdot voimaan. Mikäli uutta työehtosopimusta ei ollenkaan enää sovittaisi, saattaisivat vanhan työehtosopimuksen mukaiset ehdot kuitenkin ajan kuluessa vanhentua ja esimerkiksi raueta tai menettää merkityksenä. Työehtosopimuksen jälkivaikutusta ei ole olemassa tapauksessa, kun päättyneen ja uuden sopimuksen välille ei jää sopimuksetonta ajanjaksoa. Työehtosopimuksen jälkivaikutus ei koske sellaisia työsopimuksia, jotka tehdään sopimuksettoman tilan voimassa ollessa. 

Keskeisimmät ehdot, jotka säilyvät voimassa jälkivaikutuksen perusteella ovat palkkausta ja työaikaa koskevat määräykset. Työnantaja voi kuitenkin aloittaa palkkaneuvottelut erikseen jokaisen työntekijän kanssa. Jälkivaikutuksen aikana on esimerkiksi mahdollista, että työntekijä ja työnantaja poikkeavat keskinäisellä sopimuksellaan työehtosopimusmääräyksestä vähentäen työntekijän etuja. Työntekijän ei tarvitse suostua tämänkaltaisiin ehtojen heikennyksiin. Työntekijäpuolta jälkivaikutus ei koske yhtä sitovasti kuin työnantajapuolta, sillä työrauhavelvollisuus ei ole voimassa enää sopimuksen päätyttyä. Lisäksi jälkivaikutuksen perusteella ei voida noudattaa niitä työehtosopimusmääräyksiä, jotka ovat heikompia kuin lain säännökset, ellei tähän ole laissa annettu nimenomaista kelpuutusta.

Mikäli sinua askarruttaa jokin työehtosopimuksen jälkivaikutukseen liittyvä kysymys, voit rohkeasti kääntyä juristiemme puoleen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Jälkivaikutus voi tulla kyseeseen sopimuksettomassa tilassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]