Minilex - Lakipuhelin

Metsästysoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Metsästys tarkoittaa luonnossa elävän riistaeläimen pyydystämistä ja tappamista sekä sen ottamista metsästäjän haltuun. Lisäksi metsästykseen luetaan toimet, joilla pyritään pyydystämään riistaeläin, esimerkiksi sen etsiminen ja houkutteleminen. Metsästysoikeus kuuluu pääsääntöisesti alueen omistajalle, mutta tietyillä alueilla metsästysoikeus on kaikilla.

Ensinnäkin kaikilla Suomessa pysyvästi asuvilla on oikeus metsästää yleisellä vesialueella meressä sekä valtion omistamilla saarilla ja luodoilla. Yleisellä vesialueella järvessä metsästäminen on sallittua niille, joiden kotipaikka on kunnassa, johon järvi sijoittuu. Toiseksi tiettyjen paikkakuntien, mm. Lapin ja Kainuun alueella sijaitsevien kuntien asukkaille on taattu oikeus metsästää kaikilla valtion omistamilla alueilla.

Maanomistajan on myös mahdollista vuokrata metsästysoikeus omistamaansa alueeseen. Alueen omistaja voi antaa metsästysoikeutensa vuokralle kokonaan tai osittain. Tyypillistä onkin, että maanomistaja vuokraa maansa metsästysoikeuden paikalliselle metsästysseuralle ja seuran jäsenet saavat sitä kautta metsästää kyseisellä alueella. Vuokrausta kutsutaan metsästysvuokrasopimukseksi, joka on tehtävä kirjallisesti ja se on allekirjoitettava. Vuokrasopimus voidaan tehdä määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi.

On huomattava, että kaikkien tulee metsästyksessä noudattaa lain säännöksiä metsästyksen harjoittamisesta. Sitä on harjoitettava kestävän käytön periaatteen mukaisesti, vaarantamatta riistaeläinkantoja sekä vahingoittamatta luontoa. Lisäksi eläimille ei saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä eikä metsästyksestä saa aiheutua vaaraa ihmisille tai toisten omaisuudelle. Eläimen ampumisen tulee tapahtua tarpeeksi kaukana asutuksesta (vähintään 150 metrin päässä rakennuksesta) ellei rakennuksen omistaja anna lupaa ampuma-asemetsästykseen lähempänä asuntoaan. Lisäksi joidenkin eläinten, kuten peurojen ja hirvien, metsästykseen on oltava pyyntilupa, jota haetaan Suomen riistakeskukselta. Laissa on myös joitakin rajoituksia metsästystapoihin, esimerkiksi moottorikäyttöisiä ajoneuvoja ei saa käyttää ja mitkä tahansa pyyntivälineet eivät ole sallittuja. Myös rauhoitetuista eläimistä on omat säännöksensä. Sääntöihin on tarpeellista tutustua etukäteen ja noudattaa niitä, sillä metsästysrikos ja metsästysrikkomus ovat rangaistavia tekoja. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]