Minilex - Lakipuhelin

Metsästys kansallispuistossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luonnonsuojelualueiden keskeisenä tavoitteena on luonnon biologisen monimuotoisuuden sekä luontotyyppien ja luonnonvaraisten eliölajien suotuisan suojelutason turvaaminen. Luonnonsuojelualueita ovat kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut luonnonsuojelualueet.

Metsästystä kansallispuistossa voidaan rajoittaa tai kieltää näiden tarkoitusten toteuttamiseksi. Pohjois-Suomen kansallispuistoissa metsästys on yleensä sallittu paikallisille, Etelä-Suomessa puolestaan voidaan tapauskohtaisesti sallia hirvenajo sekä joissakin puistoissa tiettyjä metsästysmuotoja.

Mikä on kansallispuisto?

Kansallispuisto on luonnonsuojelualue, joka voidaan perustaa vain valtion omistamalle maalle. Kansallispuiston vähimmäispinta-ala on 1 000 hehtaaria. Jotta alue voidaan määrätä kansallispuistoksi, tulee sillä olla merkitystä yleisenä luonnonnähtävyytenä tai muutoin luonnontuntemuksen lisäämisen tai yleisen luonnonharrastuksen kannalta. Kansallispuistot on perustettu lailla.

Kansallispuistossa luontoa muuttava toiminta on kiellettyä. Kansallispuistoissa ei saa pyydystää, tappaa tai hätyyttää luonnonvaraisia selkärankaisia eläimiä tai hävittää niiden pesiä eikä pyydystää tai kerätä selkärangattomia eläimiä. Kielto koskee siten metsästystä.

Milloin metsästäminen kansallispuistossa on sallittua?

Kansallispuistossa voidaan kuitenkin sen perustamistarkoitusta vaarantamatta alueen hallinnasta vastaavan viranomaisen tai laitoksen luvalla pyydystää tai tappaa eläimiä, poistaa sellaisten pyyntiluvanvaraisten riistaeläinlajien yksilöitä, jotka suojelualueen ulkopuolella aiheuttavat ilmeisen uhan ihmisen turvallisuudelle tai omaisuudelle aiheutuvasta merkittävästä taloudellisesta vahingosta ja ottaa haltuun alueelle kaatunut riistaeläin. Esimerkiksi metsästyksessä haavoittunut eläin, joka menehtyy ollessaan kansallispuiston alueella, voidaan luvanvaraisesti poistaa alueelta.

Metsästys voidaan siten sallia, jos kansallispuiston perustamistarkoitus ei vaarannu.

Henkilöllä, jolla on kotikunta Lapin tai Kainuun maakuntaan kuuluvassa kunnassa tai Kuusamon, Pudasjärven tai Taivalkosken kunnassa, on yleensä oikeus metsästää kotikunnassaan valtion omistamilla alueilla. Metsästystä kansallispuistossa voidaan rajoittaa, jos se vaarantaa alueen perustamistarkoitusta tai aiheuttaa haittaa alueen muulle käytölle. Rajoitukset voidaan tehdä ajallisesti, alueellisesti tai riistaeläinlajikohtaisesti. Kansallispuistossa voidaan vastaavan viranomaisen tai laitoksen luvalla metsästää eläimiä ja ajaa hirveä metsästyksen yhteydessä, mikäli kansallispuiston perustamistarkoitusta ei vaaranneta.

Lisäksi saamelaisten kotiseutualueella sijaitsevissa kansallis- ja luonnonpuistoissa on turvattava saamelaisten kulttuurin ylläpitämisen ja kehittämisen edellytykset muun muassa metsästysoikeus turvaamalla.

Kiellon vastainen metsästäminen

Lainvastaiseen metsästykseen kansallispuistossa ryhtynyt metsästäjä syyllistyy sakolla rangaistavaan luonnonsuojelurikkomukseen tai vakavammassa tapauksessa luonnonsuojelurikokseen. Luonnonsuojelurikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen, jonka enimmäispituus on kaksi vuotta. Alle kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita ehdollisena.

Lisäksi laittomaan metsästykseen syyllistynyt voidaan tuomita korvaamaan eläimen arvo. Myös metsästysase tai -väline voidaan tuomita menetettäväksi valtiolle.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Kansallispuistot perustetaan valtion maalle erikseen lailla
  • Metsästyksen rajoitukset tulee selvittää tapauskohtaisesti

Varoitukset

  • Laiton metsästäminen voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin
  • Vakavimmissa tapauksissa kyse voi olla törkeästä luonnonsuojelurikoksesta, josta seuraa aina vankeusrangaistus

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]