Minilex - Lakipuhelin

Lakiosan vaatiminen myöhemmin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosan vaatiminen on pakollista siinä tilanteessa, että vainaja on tehnyt rintaperillisten oikeutta loukkaavan testamentin. Tällöin lakiosa pääsääntöisesti menetetään, ellei sitä määräajassa vaadita tekemällä lakiosailmoitus. Lakiosaa on vaadittava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun rintaperillinen sai tiedon hänen lakiosaansa loukkaavasta testamentista. Tämä määräaika on ehdoton eikä lakiosaa voida pätevästi vaatia myöhemmin. 

Lakiosalla tarkoitetaan rintaperilliselle (lapset, lastenlapset) kuuluvaa vähimmäisosuutta perittävän jäämistöstä. Lakiosa on puolet niin sanotusta perintöosasta, joka lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan rintaperilliselle kuuluu. Perittävä voi enimmillään testamentata puolet omaisuudestaan sivulliselle (testamentin saaja), jos hänellä on rintaperillisiä. Rintaperillistä ei siis voida kokonaan syrjäyttää testamentilla. Joskus perittävä on kuitenkin laatinut testamentin, joka loukkaa rintaperillisen lakiosaa eli estää tätä saamasta osaansa tai rajoittaa hänen oikeuttaan määrätä siitä. 

Lakiosaoikeuteen on aina vedottava. Jos sitä ei erikseen vaadita, lakiosaa loukkaava testamentti voi jäädä voimaan. Rintaperillisen on vaadittava lakiosaansa testamentin saajalta kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hän sai tiedon testamentista. Vaatimus on esitettävä jokaiselle testamentin saajalle erikseen, jos heitä on useita.

Testamentti on annettava todisteellisesti tiedoksi rintaperillisille, jotta tiedetään, että määräaika on tosiasiallisesti lähtenyt kulumaan. Huomioi, että myös lakiosaa täytyy vaatia nimenomaisesti todisteellisella tiedoksiannolla. Lakiosavaatimus suunnataan suoraan testamentin saajalle. Lakiosavaatimus on tehtävä jokaiselle testamentinsaajalle erikseen, mikäli perittävä oli määrännyt omaisuudestaan usealle eri henkilölle rintaperillisen lakiosaoikeutta loukaten. Vaatimus on tehtävä kirjallisesti ja todistettavasti. Todistettavuus voidaan varmistaa toimittamalla vaatimus testamentin saajalle käräjäoikeudessa työskentelevän haastemiehen välityksellä. Koska määräaika lakiosan vaatimiselle on niin ehdoton, voisi testamentin saaja tahallaan pyrkiä vaikeuttamaan lakiosavaatimuksen tiedoksiantoa itsellensä pysyttelemällä ulkomailla tai muutoin salaisessa olinpaikassa. Mikäli testamentinsaaja pyrkii välttelemään lakiosavaatimuksen tiedoksiantoa tai hänen olinpaikkansa on tuntematon, voidaan lakiosavaatimus tehdä tällöin julkaisemalla lakiosailmoitus Virallisessa lehdessä noudattamalla sanottua kuuden kuukauden määräaikaa. Tällöin kuuden kuukauden määräaika lakiosavaatimuksen tekemiselle ei pääse kulumaan loppuun vain siksi, että testamentin saajaa ei tavoiteta tai jos hän on yhteistyöhaluton ja haluaa näin tehdä tahallaan kiusaa rintaperillisille.

Vaihtoehtoisesti lakiosavaatimus voidaan esittää myös perunkirjoituksessa, jos testamentin saaja on siellä fyysisesti läsnä. Rintaperillisen vaatimus lakiosasta voidaan merkitä perukirjaan, jonka allekirjoittaa kaksi uskollista miestä. Vaatimus on tällöin tehty todistettavasti. Testamentin saajalle voidaan perunkirjoitustilaisuudessa antaa erillinen kirjallinen lakiosavaatimus. Jos testamentin saaja kuittaa allekirjoituksellaan saaneensa vaatimuksen tietoonsa, todistettavuusedellytys täyttyy. 

Tämän lakioppaan tarkoituksena on selventää lukijalle, miten ja milloin rintaperillisen on vaadittava lakiosaansa. Oppaassa käsitellään aiheeseen liittyvät olennaiset käsitteet, kuten rintaperillinen, lakiosa, lakiosavaatimus ja perunkirjoitus.

 

Rintaperillisen oikeus lakiosaan

Rintaperillisellä eli perittävän jälkeen suoraan alenevassa polvessa olevalla jälkeläisellä on oikeus lakiosaan perittävän jäämistöstä. Lakiosalla tarkoitetaan tiettyä vähimmäismäärää, jonka rintaperillinen on oikeutettu saamaan perittävän jäämistöstä. Lakiosa on puolet niin sanotusta perintöosasta, joka lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan rintaperilliselle kuuluu. Perittävä ei voi sivuuttaa testamentilla rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Lakiosaa loukkaava testamentti on tehoton, jos se estää rintaperillistä saamasta lakiosaansa tai rajoittaa hänen oikeuttaan määrätä siitä. 

 

Lakiosaa on aina vaadittava

Rintaperillisen on vaadittava lakiosaa testamentin saajalta. Jos lakiosaa ei erikseen vaadita, sitä loukkaava testamentti voi jäädä voimaan. Vaatimus on tehtävä kirjallisesti ja todistettavasti. Todistettavuus tarkoittaa käytännössä sitä, että vaatimus on tehtävä käräjäoikeudessa työskentelevää haastemiestä käyttämällä. Vaatimus lakiosasta voidaan julkaista myös Virallisessa lehdessä, joka julkaisee lakisääteisiä ilmoituksia ja kuulutuksia. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, jos testamentin saajan osoitetta ei tiedetä tai hän tietoisesti välttelee tiedoksiantoa. Lehti ilmestyy ainoastaan sähköisenä.

Lakiosavaatimuksen voi tehdä silloinkin, kun ei ole olemassa testamenttia, mutta perittävä lahjoitti eläessään omaisuutta. Tällöin rintaperillisen on ennen perinnönjaon toimittamista tehtävä lakiosavaatimus. Kyseessä täytyy olla ns. laskennallisena lisäyksenä jäämistöön tehtävät omaisuudensiirrot, eli suosiolahja, ennakkoperintö tai testamenttiin rinnastuva lahja. Rintaperillisen tulee ilmoittaa, mitä laskennallisia lisäyksiä hän vaatii tehtäväksi ja vaatia lakiosaansa.

Jos rintaperillinen on perittävän kuoltua kirjallisesti luopunut perinnöstään, ei hän voi vaatia lakiosaansa enää myöhemmin. Perinnöstä luopuminen jää voimaan. Toisaalta perinnöstä luopuneen rintaperillisen sijaantuloperilliset saavat tällöin pääsääntöisesti perinnön. Perinnöstä voidaan luopua myös vain osittain. Sen sijaan, jos perillinen passiivisuudellaan jättää lakiosansa vaatimatta ja määräaika umpeutuu, eivät sijaantuloperilliset tule hänen sijaansa. Syynä on se, että sijaantuloperillisille ei ole tarvinnut antaa testamenttia tiedoksikaan. Rintaperillisen omat lapset eivät voi vaatia lakiosaa vanhempansa puolesta, jos vanhempi ei sitä itse tee. Passiivisuuteen perustuva lakiosan menettäminen on eri asia kuin varsinainen perinnöstä luopuminen, jonka on tapahduttava kirjallisesti ja edellyttäen siis aktiivista toimintaa. Lakiosaa kannattaa vaatia sanktion ollessa, että lakiosan arvosta omaisuutta kulkeutuu pois koko sukuhaarasta. Perinnöstä luopumisesta löydät lisätietoa artikkeleista.

Lakiosaa voidaan vaatia myös perunkirjoituksessa eli tilaisuudessa, jossa kirjataan perittävän varat ja velat perukirjaan. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa perittävän kuolemasta. Lakiosavaatimus on mahdollista esittää ja kirjata perukirjaan, jos rintaperillinen on tietoinen hänen lakiosaansa loukkaavasta testamentista ja testamentin saaja on perunkirjoituksessa fyysisesti läsnä. 

Lakiosavaatimus kirjataan joko itse perukirjaan tai erillinen kirjallinen vaatimus lisätään perukirjan liitteeksi. Vaatimus on esitetty todistettavasti, kun perukirjan allekirjoittavat kaksi uskottua miestä. Myös testamentin saajan, kuten muidenkin kuolinpesän osakkaiden läsnäolo perunkirjoitustilaisuudessa merkitään perukirjaan. 

Rintaperillinen voi perunkirjoituksessa esittää lakiosavaatimuksen myös suoraan testamentin saajalle. Tällöin vaatimuksen on oltava perukirjasta erillinen kirjallinen asiakirja, jonka testamentin saaja voi allekirjoittaa. Allekirjoitus todistaa, että hän on saanut vaatimuksen tietoonsa. 

 

Lakiosavaatimuksen sisältö

Rintaperillisen on vaatimuksessaan ilmaistava, että hän vaatii lakiosaa. Vaatimuksessa ei tarvitse ilmoittaa tarkkaa rahamäärä, jota testamentin saajalta vaaditaan eikä mitään takarajaa sille, missä ajassa lakiosa on suoritettava rintaperilliselle. Vaatimuksesta on kuitenkin käytävä riittävän selkeästi ilmi, että kyse on nimenomaisesti lakiosan vaatimisesta.

 

Lakiosaa ei voi vaatia määräajan jälkeen

Lakiosaa on vaadittava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun rintaperillinen sai tiedon lakiosaa loukkaavasta testamentista. Lakiosan vaatimiselle säädettyä määräaikaa kannattaa noudattaa sen uhalla, että lakiosa lopullisesti ja pysyvästi menetetään. Jos määräaika lakiosan vaatimiselle ylitetään, ei rintaperillinen enää voi vedota esimerkiksi siihen, että hänellä oli laillinen este määräajan ylittämiseen. Testamentin tehottomuuteenkaan ei voida vedota määräajan jälkeen. Oikeus lakiosaan ei siirry myöskään rintaperillisen velkojille. Oikeuskäytännössä määräajan noudattamisen laiminlyönti on johtanut pysyvästi lakiosan menetykseen.

Testamentin saaja voi tietoisesti vältellä tiedon saamista rintaperillisen lakiosavaatimuksesta. Vaikka rintaperillisen on tällaisessa tilanteessa mahdollista julkaista vaatimus Virallisessa lehdessä, määräaika ilmoittamiselle on loppujen lopuksi lyhyt. Testamentin saaja voi siis pakoilullaan välttää tiedonsaannin, jolloin rintaperillinen ehtii menettää oikeutensa lakiosaan. 

 

Yhteenveto

  • Lakiosavaatimus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun rintaperillinen sai tiedon testamentista.
  • Vaatimus on tehtävä kirjallisesti ja todistettavasti.
  • Lakiosaa voidaan vaatia myös perunkirjoituksessa, ja vaatimus on merkittävä perukirjaan tai esitettävä erillisessä kirjallisessa asiakirjassa.

 

Summary in English

  • The claim for legal share must be made within six months from the date the heir became aware of the will.
  • The claim must be made in writing and with supporting evidence.
  • The legal share can also be claimed during the estate inventory, and the claim must be recorded in the estate inventory or presented in a separate written document.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Saako rintaperillinen lakiosansa automaattisesti?

Ei. Lakiosaa on aina vaadittava erikseen. Lakiosavaatimus on osoitettava testamentin saajalle, jonka hyväksi rintaperillisen lakiosaa loukkaava testamentti on laadittu. 

2. Mitkä ovat lakiosavaatimuksen edellytykset?

Lakiosavaatimus on esitettävä kirjallisesti ja todistettavasti. Todistettavuuden edellytys voi täyttyä kolmella eri tavalla: 

  • vaatimus toimitetaan testamentin saajalle haastemiehen välityksellä
  • vaatimus julkaistaan Virallisessa lehdessä 
  • vaatimus esitetään perunkirjoituksessa

3. Milloin lakiosaa on vaadittava?

Kuuden kuukauden sisällä siitä, kun rintaperillinen sai tiedon lakiosaa loukkaavasta testamentista. 

4. Voidaanko lakiosaa vaatia määräajan jälkeen?

Ei. Kuuden kuukauden määräaika lakiosan vaatimuksen esittämiseen on ehdoton.

 

Aiheesta muualla

Varoitukset

  • Määräajan noudattaminen on tärkeää, koska sen ylittäminen voi johtaa lakiosan menettämiseen pysyvästi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]