Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajansuojalaki sääntelee kuluttajankauppaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajankaupalla tarkoitetaan kauppaa, jossa myyjänä on elinkeinonharjoittaja ja ostajana kuluttaja. Kuluttajalla tarkoitetaan tarkoitetaan henkilöä, joka hankkii kulutushyödykkeen pääasiassa muuhun tarkoitukseen kuin harjoittamaansa elinkeinotoimintaa varten. Kulutushyödykkeitä ovat esimerkiksi irtaimet esineet (tavarat) ja palvelut. Kuluttajana pidetään henkilöä, joka hankkii tavaroita pääasiassa yksityiseen käyttöönsä.

Kuluttajaa pidetään yleisesti ottaen sopimussuhteissa elinkeinonharjoittajaa heikommassa asemassa olevana. Tämän vuoksi on pidetty tärkeänä, että kuluttajaa suojataan suhteessa elinkeinonharjoittajaan ja tämän mahdolliseen sopimattomaan menettelyyn. Kuluttajansuojalaki sääntelee kattavasti tilanteita, joissa kaupan osapuolina on sekä kuluttaja että elinkeinonharjoittaja, ja asettaa elinkeinonharjoittajalle erilaisia kieltoja sekä velvollisuuksia koskien markkinointia ja asiakassuhteita. Varsinaiset kuluttajankauppaa koskevat säännökset sisältyvät kuluttajansuojalain kolmanteen lukuun. Kyseinen luku sisältää säännökset niin kaupan kohteena olevan tavaran luovuttamisesta, vaaranvastuun siirtymisestä, kaupankohteen virheestä sekä siihen vetoamisesta, vahingonkorvausvastuusta, kauppahinnasta, kauppahinnan maksuajankohdasta, viivästyskorosta kuin myyjän oikeudesta purkaa kauppa ostajan sopimusrikkomuksen perusteella.

Kuluttajansuojalain kuluttajankauppaa koskevia kolmannen luvun säännöksiä sovelletaan myös valmistettavan tavaran tilaukseen, jos ostajan ei ole tarkoitus toimittaa olennaista osaa tarveaineista valmistettavaa tavaraa varten. On hyvä muistaa, että kyseisen luvun säännöksiä ei sovelleta kaikilta osin tilanteessa, jossa kyse on käytetyn tavaran huutokaupasta, mikäli ostaja voi osallistua kaupantekoon henkilökohtaisesti.

Kuluttajansuojalain kuluttajankauppaa koskevat säännökset ovat pakottavia siltä osin, kun kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisessä sopimuksessa poiketaan laista kuluttajan vahingoksi. Kuluttajansuojalaki toisin sanoen määrittää sen vähimmäistason, jolla kuluttajansuojan on oltava. On huomattava, että kuluttajankauppaan voivat soveltua myös kauppalain säännökset siltä osin, kuin kuluttajansuojalaissa ei ole asiasta säännöksiä.

Kuluttajansuojalain säännöksistä voidaan kuluttajankauppasopimuksissa poiketa elinkeinonharjoittajana toimivan myyjän vahingoksi.

Tutustuthan Minilexin muihin kuluttajankauppaa koskeviin artikkeleihin saadaksesi lisätietoa kuluttajankaupan sääntelystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]