Minilex - Lakipuhelin

Konkurssipäätös

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuimen on annettava päätös velallisen asettamisesta konkurssiin. Konkurssiin asettamista voi hakea velallinen tai velkoja, taikka molemmat yhteisesti. Tuomioistuin voi tehdä konkurssipäätöksen, eli päätöksen velallisen asettamisesta konkurssiin velallisen tai tämän velkojien hakemuksesta silloin, kun velallisen kyky vastata veloistaan niiden erääntyessä on muuten kuin tilapäisesti mennyt.

 

Konkurssipäätöksen merkittävin oikeusvaikutus on se, että velallinen menettää oikeutensa määrätä konkurssipesäänsä kuuluvasta omaisuudesta. Tuomioistuin määrää konkurssin alkaessa yhden tai useamman pesänhoitajan konkurssihallinnolle. Tällöin käyttö- ja hallintaoikeus konkurssipesän omaisuuteen, sekä hallinto kokonaisuudessaan siirtyy pesänhoitajalle tai pesänhoitajille sekä pesän velkojille, jotka käyttävät määräysvaltaa konkurssipesässä. 

 

Konkurssipäätöksessä on mainittava päätöksen julkistamisen tai antamisen kellonaika, josta konkurssipäätöksen oikeusvaikutukset alkavat, sekä konkurssihakemuksen vireille tulopäivä. Konkurssiin asettamisesta julkaistaan myös kuulutus Virallisessa lehdessä ja siitä tehdään merkintä oikeusministeriön konkurssirekisteriin, kaupparekisteriin ja luottotietorekistereihin. Ennen kuin tuomioistuin määrää pesänhoitajan, tuomioistuimen on varattava useammalle taholle tilaisuus tulla kuulluksi. Näitä tahoja ovat muun muassa suurimmat velkoja, pesänhoitajaksi esitetty, tuomioistuimen harkinnan mukaan velallinen sekä muut mahdolliset velkojat. Konkurssipäätöksestä tulee edellä mainittujen lisäksi ilmetä lyhyt selostus asiasta, perustelut, sovelletut lainkohdat sekä asian lopputulos.

 

Jos pesänhoitajaa ei ole mahdollista välittömästi määrät heti konkurssin alkaessa, on tuomioistuimen määrättävä konkurssipesälle tilapäinen hoitaja. Varsinainen pesänhoitaja on kuitenkin määrättävä viimeistään kahden viikon kuluessa tilapäisen pesänhoitajan määräämisestä.

 

Konkurssipäätöksen antamisen jälkeen velallisella on lisäksi velvollisuus edistää konkurssipesän selvittämistä ja hänet voidaan tarvittaessa myös määrätä maastapoistumiskieltoon, tai käyttää muita pakkokeinoja.

 

Konkurssi on mahdollista tuomioistuimen toimesta vielä peruuttaa, joko velallisen ja konkurssihakemuksen tehneen velkojan yhteisestä hakemuksesta, taikka velallisen omasta aloitteesta, jos konkurssia on hakenut velallinen eli toisin sanoen velallisaloitteisessa konkurssissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]