Minilex - Lakipuhelin

Konkurssin pesäluettelo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssilla tarkoitetaan maksukyvyttömyysmenettelyä, jossa velallisen omaisuus muutetaan rahaksi ja jaetaan velkojille. Tuomioistuin määrää konkurssiin pesänhoitajan. Pesänhoitaja huolehtii velallisen omaisuuden hoitamisesta ja myynnistä sekä muusta konkurssipesän hallinnosta.

Pesänhoitaja laatii pesäluettelon eli luettelon velallisen varoista ja veloista. Velallisen tulee antaa pesänhoitajalle tarpeelliset tiedot konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta ja konkurssisaatavista pesäluettelon laatimista varten. Pesäluettelosta tulee käydä riittävän eriteltynä ilmi velallisen omaisuus konkurssin alkaessa ja arvio sen rahaksimuuton tuotoksesta sekä velallisen suurimmat velkojat ja niiden saatavat, merkittävimmät muut sitoumukset sekä arvio muiden velkojen ja sitoumusten kokonaismäärästä. Pesänhoitajan on laadittava lisäksi tiivistelmä velallisen taloudellisesta tilanteesta, jos pesä on laaja tai tiivistelmän laatiminen on muuten tarkoituksenmukaista.

Pesänhoitajan on laadittava pesäluettelo kahden kuukauden kuluessa konkurssin alkamisesta. Jos velallisen kirjanpito on merkittäviltä osin puutteellinen tai virheellinen taikka jos pesäluetteloa ei voida pesän laajuuden tai muun erityisen syyn vuoksi saada valmiiksi määräajassa, pesänhoitajan on laadittava pesäluettelo ilman aiheetonta viivytystä. Tällöin pesänhoitajan on ilmoitettava tuomioistuimelle pesäluettelon arvioitu valmistumispäivämäärä ja syyt, joiden vuoksi pesäluetteloa ei ole laadittu määräajassa, sekä merkittävä nämä tiedot konkurssi- ja yrityssaneerausasioiden asianhallintajärjestelmään. 

Velallisen on vahvistettava pesäluettelo allekirjoituksellaan oikeaksi. Velallisen tulee tarvittaessa esittää tai liittää pesäluetteloon tarpeelliseksi katsomansa täydennykset, oikaisut ja muut huomautukset. Tuomioistuin voi pesänhoitajan vaatimuksesta määrätä, että velallisen on saavuttava tuomioistuimeen ja siellä vahvistettava vakuutuksellaan pesäluettelo oikeaksi allekirjoituksen sijasta. Konkurssin jatkamiseen ei kuitenkaan vaikuta se, jos pesäluettelo jää vahvistamatta velallisen poissaolon tai muun syyn vuoksi. Velallinen voidaan myös tuomioistuimessa velvoittaa antamaan tarvittavia tietoja pesäluettelon laatimista varten. Tämä ei kuitenkaan koske itsekriminointisuojan piiriin kuuluvia tietoja. Itsekriminointisuoja tarkoittaa sitä, että jos velallinen on epäiltynä esitutkinnassa tai syytteessä rikoksesta, hän ei ole velvollinen antamaan pesänhoitajalle tietoja niistä seikoista, joihin epäily tai syyte perustuu. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]