Minilex - Lakipuhelin

Kommandiittiyhtiö ja konkurssi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kommandiittiyhtiössä vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yhtiön veloista omalla omaisuudellaan. Kommandiittiyhtiön äänettömän yhtiömiehen vastuu yhtiön velvoitteista on kuitenkin rajoitettu yhtiösopimuksen osoittaman omaisuuspanoksen määrään. Konkurssi on yleistäytäntöönpanoa eli sen kohteena on koko velallisen varallisuus. Konkurssin tarkoituksena on maksukyvyttömäksi todetun yrityksen toiminnan lopettaminen ja jäljellä olevan varallisuuden arvon jakaminen velkojille. Jos liiketoimintaa kuitenkin päätetään jatkaa, konkurssin tarkoituksena on vain säilyttää yrityksen arvo myyntiä ajatellen tai hyödyntää velkojien hyväksi jäljellä olevat varannot ja resurssit.

Selvitys

Jos kommandiittiyhtiön omaisuus on luovutettu konkurssiin ja omaisuutta on jäljellä konkurssin päättyessä, yhtiö on selvitettävä. Selvityksessä yhtiön omaisuus myydään. Yhtiön elinkeinotoimintaa saa tällöin jatkaa vain siinä määrin kuin yhtiön tarkoituksen mukainen selvitys ja kohtuullisen ajan varaaminen yhtiön mahdollisille työntekijöille uuden työpaikan etsimistä varten edellyttävät.

Selvitystilan aikana yritystä hallinnoivat selvitysmiehet. Selvitysmiehiä voivat olla joko yhtiömiehet itse tai tuomioistuimen määräämät ulkopuoliset henkilöt. Äänetön yhtiömies voi toimia selvitysmiehenä vain, jos yhtiömiehet näin ovat sopineet tai hänet on tähän tehtävään määrätty. Selvityksessä noudatettavasta menettelystä voidaan sopia toisin vastuunalaisten yhtiömiesten kesken.

Kommandiittiyhtiössä vastuunalaiset yhtiömiehet toimivat usein selvitysmiehinä. Tämä on pääsääntö, josta voidaan poiketa vasta sitten, kun on esitetty purkamisvaatimus. Jos yhtiömiehet eivät voi sopia siitä kuka tai ketkä hoitavat yhtiön selvittämisen, voi siis tuomioistuin hakemuksesta määrätä kommandiittiyhtiölle selvitysmiehen.

Erääntymättömän velan maksu

Jos kommandiittiyhtiön omaisuus luovutetaan konkurssiin, yhtiömieheltä voidaan poikkeuksellisesti heti vaatia myös yhtiön sellaisen velan maksamista, joka ei ole vielä erääntynyt. Tämän velkavastuun vuoksi on tavallista, että yhtiön konkurssi johtaa myös yhtiömiehen konkurssiin. On muistettava, että äänetön yhtiömies täyttää koko velkavastuunsa suorittamalla sovitun yhtiöpanoksensa vähentämättömänä yhtiölle.

Velkojan oikeus vaatia erääntymätöntä saatavaa suoraan yhtiömieheltä ei edellytä, että velkoja näyttää, ettei hän voi saada suoritusta yhtiön pesästä.

Äänettömän yhtiömiehen vastuu yhtiön konkurssissa

Kuten yllä on mainittu, rajoittuu äänettömän yhtiömiehen vastuu yhtiön veloista ainoastaan hänen yhtiöpanoksensa määrään. Äänettömällä yhtiömiehellä ei myöskään ole velvollisuutta lisätä yhtiöpanosta, yhtiön toiminnan tappiosta huolimatta. Tästä voidaan kuitenkin sopia yhtiösopimuksessa.

Lopputilitys

Jos omaisuutta ei konkurssin päättyessä ole jäljellä, on yhtiö purkautunut, kun konkurssissa on hyväksytty lopputilitys. Selvitys päättyy siis selvitysmiesten antamaan lopputilitykseen. Tämä lopputilitys on annettava viivytyksettä selvityksen päätyttyä. Lopputilitykseen sisällytetään kertomus, jossa kerrotaan yhtiön hallinnosta selvitystilamenettelyssä. Tämä kertomus annetaan jokaisella yhtiömiehelle. Yhtiömies saa nostaa kanteen selvitysmiehiä vastaan, jos yhtiömies haluaa moittia lopputilitystä.

Jos kaikki yhtiömiehet ovat selvitysmiehiä, ei lopputilitystä tarvitse laatia.

Pesänhoitajan on viivytyksettä tehtävä yhtiön purkautumisesta ilmoitus Oikeusrekisterikeskukselle, josta tieto välitetään rekisteriviranomaiselle rekisteriin merkittäväksi.

Yhtiömiehen konkurssi

Silloin kun vastuunalainen yhtiömies joutuu konkurssiin, toisella vastuunalaisella tai muilla vastuunalaisilla yhtiömiehillä on oikeus vaatia yhtiön purkamista. Myös konkurssiin asetetun yhtiömiehen konkurssipesä saa vaatia yhtiön purkua. Vastuunalaisen yhtiömiehen konkurssi ei kuitenkaan ole pakollinen purkuperuste, sillä muut yhtiömiehet sekä konkurssipesä voivat sopia siitä, että yhtiön toimintaa jatketaan. Konkurssissa oleva vastuunalainen yhtiömies ei kuitenkaan voi itse vaatia yhtiön purkamista.

Jos vastuunalainen yhtiömies on asetettu konkurssiin mutta yhtiö ei ole selvitystilassa, velallinen saa yhtiömiehenä hoitaa yhtiön asioita ja edustaa sitä, jos toiset yhtiömiehet ja konkurssipesä siihen suostuvat. Näin ollen konkurssissa olevan vastuunalaisen yhtiömiehen toimivaltaa on tässä tilanteessa rajoitettu.

Äänettömän yhtiömiehen konkurssin johdosta ei kuitenkaan voida vaatia yhtiön purkamista, vaan muilla yhtiömiehillä on oikeus lunastaa hänen osuutensa. Hänen yhtiöosuutensa on lunastettava, jos konkurssipesä sitä vaatii. Lunastuksena on annettava se, mitä äänettömälle yhtiömiehelle olisi tullut, jos yhtiön omaisuus olisi jaettu jakoperusteen mukaan.

Kommandiittiyhtiön omaisuus

Jakoperusteen mukaan kommandiittiyhtiön omaisuus on sitä jaettaessa käytettävä ensisijaisesti äänettömien yhtiömiesten maksettujen panosten palauttamiseen. Loppuosa yhtiön omaisuudesta jaetaan vastuunalaisille yhtiömiehille. Jos omaisuus ei riitä äänettömien yhtiömiesten panosten täysimääräiseen palauttamiseen, omaisuus jaetaan heidän kesken maksettujen panosten suuruuden mukaisessa suhteessa. Jollei yhtiön omaisuus riitä sen kaikkien velkojen suorittamiseen, vajaus jaetaan vastuunalaisten yhtiömiesten kesken.

Voidaanko kommandiittiyhtiö asettaa konkurssiin, vaikka yhtiö on purkautunut?

Yhtiö voidaan asettaa konkurssiin, vaikka merkintä yhtiön purkautumisesta olisi jo tehty kaupparekisteriin. Esimerkiksi ratkaisussaan KKO 1995:166, korkein oikeus katsoi, että kommandiittiyhtiön velkojilla oli oikeus asettaa yhtiö konkurssiin, vaikka yhtiö oli purettu. Korkein oikeus perusteli ratkaisuaan muun muassa yhtiön velkojien oikeuksien suojaamisella.

Jos kommandiittiyhtiön konkurssi herättää kysymyksiä, vastaa lakipuhelin mielellään tiedusteluihin aiheesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lopputilitystä ei tarvitse laatia jos kaikki yhtiömiehet toimivat selvitysmiehinä. 

Varoitukset

- Kommandiittiyhtiön konkurssi voi johtaa myös yhtiömiehen konkurssiin.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]