Minilex - Lakipuhelin

Käsittelykieli ja tulkkaus rikosoikeudenkäynnissä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikosasiassa tuomioistuimen on käytettävä asian käsittelykielenä joko suomea tai ruotsia. Kaksikielisessä tuomioistuimessa käytetään vastaajan eli syytetyn kieltä. Jos vastaajat ovat erikielisiä tai vastaajan kieli ei ole suomi tai ruotsi, käsittelykieli määräytyy asianosaisten edun mukaisesti tuomioistuimen päätöksellä. Jos päätöstä ei voida tehdä tällä perusteella, valitaan kieleksi tuomioistuimen virka-alueen väestön enemmistön kieli. Rikosasialla on aina vain yksi käsittelykieli, vaikka asianosaiset ovat erikielisiä. Tämä ei kuitenkaan estä useamman kielen käyttämistä istunnon aikana, sillä jokaisellahan on oikeus käyttää suomea tai ruotsia.

Niissä tuomioistuimissa, joiden virka-alueeseen kuuluu saamelaisten kotiseutualueita, on saamelaisella oikeus omassa asiassaan tai asiassa, jossa häntä kuullaan, käyttää saamen kieltä, tai jos tämä on mahdotonta, ainakin oikeus maksuttomaan tulkkaukseen. Saamelaisella on tämä oikeus, vaikka hän osaisi myös suomea tai ruotsia.

Muulla kuin suomen-, ruotsin- tai saamenkielisellä vastaajalla sekä asianomistajalla syyttäjän ajamassa rikosasiassa on oikeus maksuttomaan tulkkaukseen rikosasian käsittelyssä. Tuomioistuimen on viran puolesta huolehdittava tulkkauksesta tai tulkin kutsumisesta. Tulkkaus on järjestettävä myös silloin, kun se on aisti- tai puhevian takia tarpeen.

Jos tuomioistuin harkitsee sen soveliaaksi, tulkkaus voidaan järjestää käyttämällä videoneuvottelua tai muuta sovellettavaa tiedonvälitystapaa, jossa istuntoon osallistuvilla on puhe- ja näköyhteys keskenään tai puhelimitse.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]