Minilex - Lakipuhelin

Jatkokäsittelyluvan myöntämisen edellytykset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun käräjäoikeuden ratkaisuun halutaan hakea muutosta hovioikeudelta, tarvitaan jatkokäsittelylupa. Vuoden 2015 lokakuusta alkaen jatkokäsittelylupa on tarvittu kaikissa riita- ja hakemusasioissa, sekä useissa rikosasioissa. Poikkeuksena jatkokäsittelylupavaatimukseen ovat kuitenkin rikosasiat, joissa vastaaja on käräjäoikeudessa tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta. Jatkokäsittelylupajärjestelmällä on haluttu purkaa hovioikeuksien jutturuuhkaa rajoittamalla hovioikeuksien täysmittaiseen käsittelyyn tulevien juttujen määrää.

Jatkokäsittelyluvan on myönnettävä, mikäli joku seuraavista edellytyksistä täyttyy. Ensinnäkin jatkokäsittelylupa on myönnettävä, mikäli ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta. Ratkaisu voi olla virheellinen esimerkiksi sen vuoksi, että tuomio on annettu vanhentuneesta rikoksesta tai että ratkaisussa on poikettu tapaukseen sovelletusta rangaistusasteikosta. Toiseksi jatkokäsittelylupa on myönnettävä, mikäli käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä. Tällainen tilanne voi olla käsillä esimerkiksi silloin, kun käräjäoikeuden antaman ratkaisun perustelut ovat niin suppeat, ettei niiden perusteella voida tehdä arviota siitä, onko lopputulos ollut oikea. Kolmanneksi lupa on myönnettävä, jos jatkokäsittelyluvan myöntäminen on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa aisoissa tärkeää. Tämä myöntämisperuste kuvaa ratkaisun ennakkotapausluonnetta. Tilanteessa, jossa laki ei anna selvää vastausta käsiteltävään asiaan, voidaan hovioikeuden ratkaisulla antaa oikeusohje vastaavien asioiden varalle. Neljänneksi jatkokäsittelylupa on myönnettävä, mikäli luvan myöntämiselle on muu painava syy. Tällaisena painavana syynä voidaan pitää esimerkiksi sitä, että ratkaisulla on valittajalle huomattavasti tavanomaista suurempi merkitys. Esimerkkinä tällaisesta tilanteesta on mainittu se, että valittaja on nuori henkilö, joka on ensimmäistä kertaa tuomittu vankeusrangaistukseen. Muuna painavana syynä voidaan pitää myös sitä, että on syytä epäillä, ettei käräjäoikeuden menettely ole täyttänyt ihmisoikeussopimuksen vaatimuksia.

Jos jatkokäsittelylupa myönnetään, ilmoitetaan siitä valittajalle sekä tämän vastapuolelle. Mikäli jatkokäsittelylupaa ei myönnetä, jää käräjäoikeuden antama ratkaisu pysyväksi. Päätökseen, jolla lupa evätään voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Lisätietoa sekä apua muutoksenhakuprosessiin liittyen saat tarvittaessa lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]