Minilex - Lakipuhelin

Jatkokäsittelylupa rikosasiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käräjäoikeuden tuomioon on mahdollista hakea muutosta hovioikeudelta valittamalla. Hovioikeuskäsittely edellyttää kuitenkin, että valittajalle on myönnetty jatkokäsittelylupa. Jatkokäsittelylupajärjestelmä on otettu käyttöön, jotta oikeusturva toteutuisi tehokkaammin ja luotettavammin. Edellyttämällä jatkokäsittelylupaa, hovioikeuksien ratkaistavaksi tulee ensisijaisesti sellaisia asioita, joihin liittyy merkittäviä laintulkintakysymyksiä eikä selviä käräjäoikeuden ratkaisuja tarvitse ottaa käsittelyyn varmuuden vuoksi. Jatkokäsittelylupa on nykyään edellytyksenä kaikille riita- ja hakemusasioiden sekä tietyin poikkeuksin rikosasioiden käsittelylle. Rikosasioiden osalta poikkeuksena ovat rikosasiat, joissa vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta.

Vakavammat rikosasiat

Kun rikosasian vastaaja hakee käräjäoikeuden päätökseen muutosta, ei hän tarvitse jatkokäsittelylupaa miltään osin asiassa, mikäli valitus koskee nimenomaan hänen syykseen luettua rikosta tai rangaistusta. Edellytyksenä on kuitenkin, että hänet on käräjäoikeuden päätöksellä tuomittu kahdeksaa kuukautta ankarampaan vankeusrangaistukseen. Vankeusrangaistuksen ohessa tuomittua sakkoa tai muuta rikosoikeudellista seuraamusta, esimerkiksi liiketoimintakieltoa, menettämisseuraamusta tai viraltapanoa, ei oteta tässä yhteydessä huomioon. Ratkaisevaa on kuitenkin vankeusrangaistuksen kokonaismäärä, joka on voitu tuomita useammasta rikoksesta yhteisesti.

Mikäli rikosasian vastaaja kohdistaa valituksensa vain esimerkiksi tuomittuun vahingonkorvaukseen, tarvitsee hän jatkokäsittelyluvan, vaikka hänet olisi tuomiossa tuomittu yli kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen. Jos valitus kuitenkin kohdistuu tällaisessa tilanteessa myös vastaajan syyksi luettuun rikokseen tai rangaistukseen, ei jatkokäsittelylupaa tarvita. Rikosasian vastaaja voi hakea muutosta myös silloin, kun hänet käräjäoikeuden päätöksellä on tuomittu maksimissaan kahdeksan kuukauden tuomioon. Tällöin hänen on kuitenkin saatava asiaa koskeva jatkokäsittelylupa hovioikeudelta.

Luonnollisesti myös asianomistaja eli rikoksen uhri tai syyttäjä voivat hakea muutosta käräjäoikeuden antamaan ratkaisuun. Hekään eivät tarvitse jatkokäsittelylupaa silloin, kun vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta ja valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai tälle tuomittua rangaistusta.

Vähäisemmät rikosasiat

Vähäisemmissä rikosasioissa, eli sellaisissa asioissa, joissa syytetty on tuomittu enintään kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen, vaaditaan jatkokäsittelylupa. Jatkokäsittelylupa tulee myöntää tiettyjen laissa määriteltyjen edellytysten täyttyessä. Ensinnäkin hovioikeuden tulee myöntää jatkokäsittelylupa, jos ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta, tai ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä. Lisäksi jatkokäsittelylupa on myönnettävä, mikäli lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa. Lupa myönnetään myös, jos siihen on joku muu painava syy.

Mikäli siis jokin edellä mainituista lupaperusteista täyttyy, tulee rikosasiassa myöntää jatkokäsittelylupa. Hovioikeuden velvollisuuteen kuuluu omasta aloitteesta tutkia kaikkien lupaperusteiden mahdollinen olemassaolo, eikä valittajalla näin ollen ole väittämistaakkaa sen osalta. Jatkokäsittelylupa voidaan siis myöntää sellaisellakin perusteella, johon valittaja ei valituksessaan ole nimenomaisesti vedonnut.

Lopuksi

Jatkokäsittelylupaa edellytetään suuressa osassa rikosasioita. Poikkeuksena ovat vakavammat rikosasiat, joissa vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta. Tällöin jatkokäsittelylupaa ei vaadita, mikäli valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai rangaistusta. Tavanomaisemmissa asioissa jatkokäsittelylupa vaaditaan ja se myönnetään tiettyjen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Yksi lupaperuste on esimerkiksi se, että ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta. Jatkokäsittelylupajärjestelmällä on tähdätty oikeusturvan tehokkaampaan toteutumiseen. Käytännössä jatkokäsittelylupa useimmiten myönnetään, jotta myös perustuslaissa säädetty oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin sekä muutoksenhakuun toteutuvat.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Valitusasioissa kannattaa olla yhteydessä lakimieheen. Lakimies voi muun muassa auttaa valituksen laatimisessa sekä sen arvioimisessa, täyttyykö asiassa mahdollisesti jokin lupaperuste.
  • Kielteiseen jatkokäsittelylupaa koskevaan päätökseen voi hakea muutosta normaaliin tapaan.

Varoitukset

  • Valitusasioissa on erittäin tärkeää huomioida muutoksenhaulle asetetut määräajat. Määräajan umpeuduttua valituksen tekeminen ei ole enää lähtökohtaisesti mahdollista.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]