Minilex - Lakipuhelin

Jatkokäsittelylupa - rikosasia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Useissa rikosasioissa tarvitaan jatkokäsittelylupa valitettaessa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen. Laissa on kuitenkin säädetty tietyistä tapauksista, joissa jatkokäsittelylupaa ei rikosasiassa tarvita. Lain mukaan tapauksissa, joissa rikosasian vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta, ja valitus koskee hänelle syyksi luettua rikosta tai rangaistusta, ei vastaaja tarvitse miltään osin asiassa jatkokäsittelylupaa. Tosin rangaistuksen ankaruutta arvioitaessa huomioon ei oteta vankeusrangaistuksen ohessa määrättyä sakkoa taikka muuta rikosoikeudellista seuraamusta. Ratkaisevaa on vankeusrangaistuksen yhteenlaskettu kokonaismäärä, joka on saatettu tuomita useammasta rikoksesta yhteisesti. 

Syyttäjä sekä asianomistaja eivät tarvitse jatkokäsittelylupaa asiassa miltään osin, mikäli vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta, ja valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai tuomittua rangaistusta. Jatkokäsittelylupa myönnetään hovioikeudessa asia- ja asianosaiskohtaisesti, mikä tarkoittaa sitä, että joissain tapauksissa voi esimerkiksi samassa asiassa olla tarkoituksenmukaista ottaa kaikkien asianosaisten valitukset jatkokäsittelyyn, vaikka heistä osa tarvitsisi ensin jatkokäsittelyluvan ja osa ei. Jatkokäsittelylupa on mahdollista myöntää myös joko koko asiaan tai sen osaan.

Lupaperusteet

Mikäli nämä laissa määritellyt ehdot täyttyvät, ei jatkokäsittelylupaa tarvita. Muissa tapauksissa jatkokäsittelylupaa on haettava rikosasiassa samalla tavalla kuin riita- ja hakemusasioissakin. Tällöin hovioikeuden tulee edellä esitettyä vähäisemmissä rikosasioissa myöntää jatkokäsittelylupa, mikäli ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta. Jatkokäsittelylupaa ei kuitenkaan tarvitse myöntää yksinomaan näytön uudelleen arvioimista varten, ellei käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ole perusteltua aihetta epäillä valituksessa esiin tuotujen seikkojen perusteella. Jatkokäsittelylupa myönnetään myös, jos ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida myöntämättä jatkokäsittelylupaa. Hovioikeuden on lisäksi myönnettävä valitukselle jatkokäsittelylupa, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa. Lupa on myös myönnettävä, jos siihen on muu painava syy.

Hovioikeus tekee päätöksen jatkokäsittelyluvan myöntämisestä tai epäämisestä kirjallisessa menettelyssä, jossa se ottaa huomioon käräjäoikeuden ratkaisun, valituksen, mahdollisen valittajan vastapuolelta pyydetyn vastauksen sekä tarvittaessa myös muun oikeudenkäyntiaineiston. Hovioikeuden velvollisuuteen kuuluu aina oma-aloitteisesti tutkia kaikkien lupaperusteiden olemassaolo kunkin valituksen osalta. Jos jatkokäsittelylupa myönnetään, tulee siitä ilmoittaa valittajalle ja tämän vastapuolelle. Mikäli jatkokäsittelylupaa ei myönnetä, tulee hovioikeuden päätöksestä käydä ilmi, että kaikki perusteet luvan myöntämiselle on tutkittu, mutta lupaa ei myönnetä ja siksi käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi. Päätöksessä on myös selostettava asianosaisten esittämät vaatimukset ja vastaukset. Kielteiseen jatkokäsittelylupapäätökseen on mahdollista hakea muutosta normaaliin tapaan, kun taas myönteiseen päätökseen ei voi hakea muutosta.

Lopuksi

Suuressa osassa rikosasioita vaaditaan jatkokäsittelylupa, lukuun ottamatta vakavampia rikoksia. Silloin kun jatkokäsittelylupa vaaditaan, haetaan sitä hovioikeudelta samaan tapaan kuin riita- ja hakemusasioissakin. Laissa on erikseen säädetty niistä edellytyksistä, joilla hovioikeuden on jatkokäsittelylupa myönnettävä. Lähtökohtaisesti lupa myönnetään suuressa osassa asioita, koska sitä edellyttää jo perustuslaissa säädetty oikeus sekä muutoksenhakuun että oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Käräjäoikeuden ratkaisusta valitettaessa kannattaa kysyä neuvoa lakimieheltä.
  • Lakimieheltä voi pyytää neuvoa muun muassa sen arvioimiseen, täyttyykö valituksen osalta jokin lupaperuste, ja onko valituksella mahdollisuudet menestyä.
  • Koska hovioikeuden on aina oma-aloitteisesti tutkittava kaikki mahdolliset lupaperusteet, ei muutoksenhakijan ole välttämätöntä valituksessaan vedota jokaiseen asiassa mahdollisesti käsillä olevaan lupaperusteeseen.

Varoitukset

  • Muutoksenhaussa on tärkeää kiinnittää huomiota sille säädettyihin määräaikoihin. Hovioikeus ei tutki sellaista valitusta, jonka perustana olevaan tuomioon ei ole ajoissa ilmoitettu tyytymättömyyttä, tai jota ei ole jätetty käräjäoikeuteen säädetyn määräajan kuluessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]