Minilex - Lakipuhelin

Horisontaalisia sopimuksia koskevat ryhmäpoikkeukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Euroopan unionissa on annettu ryhmäpoikkeusasetuksia tietyissä horisontaalisissa sopimuksissa, kuten tutkimus- ja kehityssopimuksissa, erikoistumissopimuksissa sekä teknologiansiirtosopimuksissa. Nämä elinkeinonharjoittajien, kuten suuryritysten, väliset sopimukset sallitaan tietyissä rajoissa, sillä näiden sopimusten hyödyt kilpailulle ovat yleensä suuremmat kuin niistä aiheutuvat haitat.

Horisontaaliset sopimukset ovat yritysten välisiä sopimuksia, jotka toimivat samalla tuotanto- tai jakeluportaalla. Tietyt yritysten väliset horisontaaliset sopimukset ovat kilpailulainsäädännön lähtökohtaisesti kiellettyjä. Tällaisia ovat niin sanotut paljaat kilpailunrajoitukset, kuten järjestelyt, joiden tarkoituksena on sopia hintatasosta tai rajoittaa tuotantoa markkinoilla. Näitä pidetään vakavimpina kilpailunrajoituksina, koska ne pyrkivät estämään markkinoiden kilpailumekanismin toiminnan, mikä johtaa yleensä markkinoiden vääristymiseen. Kuitenkin suuri osa yritysten keskinäisistä sopimuksista on neutraaleja tai kilpailulle myönteisiä ja siksi tietyin edellytyksin sallittuja.

EU:ssa ja Suomessa suhtaudutaan monin paikoin varauksellisesti yritysten välisiin sopimuksiin ja yhteistyöhön, mutta esimerkiksi ryhmäpoikkeusasetukset sallivat tietyn yhteistyön yritysten välillä. Jos tapaukseen soveltuvan ryhmäpoikkeusasetuksen markkinaosuusraja ylittyy, menettely ei enää kuulu ryhmäpoikkeuksen piiriin. Esimerkiksi erikoistumissopimusten osalta tämä raja on sopimukseen osallisten yritysten yhteenlaskettu 20 prosentin markkinaosuus merkityksellisillä markkinoilla. Ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisten merkityksellisten markkinoiden ja niiden maantieteellisen ulottuvuuden arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa se, mitkä tuotteet kilpailevat keskenään ja mikä on tuotteen kysynnän ja tarjonnan korvattavuus.

Yritys tekee itse arvion siitä, kuuluuko sen menettely tietyn ryhmäpoikkeuksen piiriin, ja kantaa riskin arvionsa oikeellisuudesta, sillä kilpailuviranomainen ei ole sitoutunut yrityksen ennakolliseen arviointiin. Näin ollen menettely, jonka yritys on itse katsonut sallituksi, voi kilpailuviranomaisen tulkinnan mukaan olla kiellettyä kilpailunrajoitusta.

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]