Minilex - Lakipuhelin

Henkilöyhtiölaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilöyhtiölaki eli laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä käsittelee nimensä mukaisesti avoimia yhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä. Henkilöyhtiölaista löytyy luvut koskien yleisiä säännöksiä, avoimen yhtiön yhtiömiesten keskinäisiä suhteita, avoimen yhtiön edustamista, avoimen yhtiön yhtiömiehen velkavastuuta, avoimen yhtiön selvitystilaa, avoimen yhtiön omaisuuden jakoa, kommandiittiyhtiötä, yhtiömuodon muuttamista ja yhtiöiden sulautumista sekä tilinpäätöstä ja tilintarkastusta.

Henkilöyhtiölakia on uudistettu hiljattain. Muutokset tulivat voimaan 1.1.2016. Lakiin tehtiin muun muassa kolme seuraavaa muutosta.

Rekisteröinnin vaatimus

Ensinnäkin avoimen yhtiön perustamista koskevia säännöksiä muutettiin. Edellinen laki aiheutti yllätyksiä niin yhtiömiesten kesken kuin yhtiön ja kolmansien osapuolten välillä. Avoimen yhtiön katsottiin ennen voivan syntyä niin sanotulla hiljaisella sopimuksella, esimerkiksi jonkin yhteisen toiminnan harjoittamisen yhteydessä. Tällaisella toiminnan harjoittamisella ei kuitenkaan ole välttämättä suoranaisesti tarkoitettu perustaa avointa yhtiötä. Kun niin on sitten käynytkin, on yhtiömiesten rajaton vastuu avoimen yhtiön vastuista saattanut yllättää.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön perustaminen ei ole aikaisemmin vaatinut kirjallisen yhtiösopimuksen tekemistä ja yhtiön kaupparekisteriin merkitseminen on ollut vapaaehtoista. Uuden henkilöyhtiölain mukaan yhtiö syntyy kuitenkin nimenomaisella yhtiömiesten kirjallisella yhtiösopimuksella. Yhtiösopimus on merkittävä kaupparekisteriin ja tämän rekisteröinnin jälkeen yhtiö katsotaan syntyneeksi. Uuden lain seurauksena avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön syntyminen on näin ollen kytketty rekisterimerkintään.

Yhtiösopimuksen vähimmäissisältö

Myös yhtiösopimuksen vähimmäissisältöä muutettiin. Uuden henkilöyhtiölain mukaan yhtiömiesten on päivättävä ja allekirjoitettava yhtiösopimus ja siinä on mainittava yhtiön toiminimi, kotipaikkana oleva Suomen kunta, toimiala sekä yhtiömiehet.

Yhtiösopimuksen irtisanominen

Yhtiösopimuksen irtisanomisen osalta huomattava muutos uudessa henkilöyhtiölaissa on seuraavanlainen. Yhtiösopimuksessa voidaan määrätä yli kymmenen vuoden yhtiökaudesta siten, ettei yhtiömiehellä ole suoraan lain nojalla oikeutta irtisanoa sopimusta kymmenen vuoden määräajan jälkeenkään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]